Počela kopnena ofanziva Francuza u Maliju
Foto: Rojters

Bitka

Počela kopnena ofanziva Francuza u Maliju

Planeta -
Vojni zvaničnici najavili su da bi "u roku od nekoliko sati" moglo da dođe do direktnog sukoba dve strane

PARIZ - Francuska vojska počela je prošle noći kopnenu ofanzivu na severu Malija i kreće se prema teritoriji koju kontrolišu islamski ekstremisti, a francuski vojni zvaničnici najavili su da bi "u roku od nekoliko sati" moglo da dođe do direktnog sukoba dve strane.Francusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se vojska iz prestonice Bamakoa kreće prema uporištima pobunjenika na severu Malija.

Petodnevni vazdušni napadi nisu ozbiljnije ugrozili ekstremiste koji bi, kako strahuju zapadne zemlje, taj region mogli da pretvore u poligon za terorističke napade. Kopnena ofanziva predstavlja promenu ranijeg francuskog stava da će pružiti samo vazdušnu i logističku podršku vojnoj intervenciji koju će sprovesti trupe afričkih zemalja."Sada smo na zemlji. Bićemo u direktnom sukobu u roku od nekoliko sati", kazao je šef generalštaba francuske vojske Eduar Gijo.

Sukobi u Maliju traju od kada su islamistički pobunjenici iskoristili haos nastao posle državnog udara u martu prošle godine i zauzeli severni deo zemlje.Oland je u utorak u Abu Dabiju izjavio da je u Mali poslato vojno pojačanje i da očekuje dolazak afričkih trupa.

Nigerijska vlada najavila je danas da će poslati vojnike u susedni Mali. Zemlje članice Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (EKOWAS) odobrile su u subotu slanje svojih snaga u Mali. U utorak je saopšteno da Kanada šalje teretni vojni avion u Mali kao logističku podršku francuskoj vojnoj misiji u Maliju.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton potvrdila je u ponedeljak da će ove nedelje organizovati vanredni sastanak ministara spoljnih poslova Unije posvećen situaciji u Maliju.Gotovo 150.000 ljudi izbeglo je iz Malija u susedne zemlje, a broj raseljenih lica zbog sukoba u toj zemlji je oko 230.000, saopštila je u utorak Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track