ŠOK: U Alžiru pronađena unakažena tela 25 ubijenih talaca

Svetska javnost zapanjena

ŠOK: U Alžiru pronađena unakažena tela 25 ubijenih talaca

Planeta -
Posle akcije oslobađanja zatočenih radnika iz gasnog postrojenja In Amenas vojska Alžira otkrila nesrećnu sudbinu stranaca koje su držali teroristi Al Kaide

ALŽIR - Užasi rata.Alžirske snage bezbednosti pronašle su masakrirana tela 25 stranaca posle akcije njihovog oslobađanja u gasnom postrojenju In Amenas, a očevici tvrde da je među njima devet japanskih državljana.Mediji u Alžiru navode da je najmanje desetoro talaca poginulo kad je vojni helikopter ispalio rakete na dva vozila kojima su teroristi hteli da premeste otete strance. Druge zatočenike ubili su teroristi - bombama, puškama ili noževima. Na slikama koje su obišle svet vide se unakažena tela talaca kako leže na pesku pustinje Sahare. U operaciji oslobađanja talaca i krizi koja je trajala 72 sata ubijena su i 32 otmičara, a vojska je oslobodila 685 alžirskih i 107 stranih radnika.Dok se broje poginuli, broj mrtvih talaca će najverovatnije rasti jer se još ne zna sudbina desetina nestalih stranih radnika. Japanska firma JGP navodi da se ne zna sudbina 10 japanskih i još sedam njenih stranih radnika u Alžiru. Norveška kompanija „Statoil“ saopštila je da se ne zna sudbina pet njenih službenika, a njen direktor Helge Lund dodaje da moraju biti spremni na loše vesti tokom narednih nekoliko dana. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da se zna za smrt troje britanskih državljana, ali da se za još četvoricu pretpostavlja da su mrtvi. Malo posle premijerove izjave grupa od 22 preživela Britanca putuju u London.

Teroristi su bili krajnje surovi
Teroristi su bili krajnje surovi

Mohtar Belmohtar preuzeo odgovornostEmir Mohtar Belmohtar, čije je borbeno ime Haled Abu el Abas, u video-snimku objavljenom na mauritanskom veb-sajtu Sahara medija, preuzeo je u ime Al Kaide odgovornost za držanje talaca u Alžiru. Belmohtar u poruci tvrdi da je spreman da pregovara sa Alžirom i Zapadom pod uslovom da se prekine rat u Maliju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja