Bil Gejts: Podeliću svoje pare siromašnim ljudima

Odriče se milijardi

Bil Gejts: Podeliću svoje pare siromašnim ljudima

Planeta -
Osnivač američke kompanije “Majkrosoft” najavio da će pokloniti oko 95 odsto svog novca kako bi iskorenio dečju paralizu

NJUJORK - Humano.Osnivač američke tehnološke kompanije “Majkrosoft” Bil Gejts (57) najavio je da će se odreći oko 95 odsto svog novca, koji će podeliti siromašnim ljudima širom sveta.- Ja sam osiguran što se hrane i odeće tiče, a trenutno mi novac više ne predstavlja ništa u životu. Pare me čine srećnim - izjavio je Gejts u intervjuu za britanski list Telegraf.- Moja supruga Melinda i ja smo dugo razgovarali na koji način da podelimo naše bogatstvo koje imamo. Odlučili smo da ga podelimo ljudima koji nisu imali sreće kao nas dvoje - rekao je osnivač “Majkrosofta”.Njegovo bogatstvo procenjuje se na neverovatnih 66 milijardi dolara. Gejts vredi kao dve Kenije, tri Trinidada ili desetak Srbija sa sve Crnom Gorom. On će svoje bogatstvo pokloniti humanitarnim udruženjima u narednih nekoliko godina. Osnivač “Majkrosofta” želi da se njegovim novcem iskoreni dečja paraliza, koja je usmrtila milione ljudi.- Svako dete ima pravo na zdrav i produktivan život. Iako još postoje zemlje koje ne žele da vakcinišu decu, radićemo i na tome da se svest ljudi promeni. Jednostavno je, jer ako postoji vakcina koja leči dečju paralizu, onda mi tu opaku bolest možemo iskoreniti - rekao je Gejts.Bil Gejts i supruga Melinda do sada su poklonili oko 28 milijardi dolara putem svoje dobrotvorne fondacije raznim zdravstvenim projektima.- Nije to stvar vere ili religije. Stvar je ljudskog dostojanstva i jednakosti. Zlatno je pravilo da je svaki život jednako vredan i da se prema ljudima moramo ponašati onako kako bismo hteli da se odnose prema nama - ispričao je Gejts, koji će sve manje raditi u “Majkrosoftu” jer će se u potpunosti posvetiti radu u humanitarnoj organizaciji.

Deci obezbedio lagodan životDeca Bila i Melinde Gejts nikada neće znati za siromaštvo, jer ukoliko zaista i pokloni svih 95 odsto bogatstva, njegova deca će naslediti dovoljan postotak, kojim će obezbediti lagodan život. Svako od troje dece imaće po najmanje jednu milijardu dolara na raspolaganju. Inače, njegova porodica ima i imanje kraj jezera u SAD, vredno 150 miliona dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track