Švajcarci ne daju Turcima mošti svetog Nikole!
Foto: Facebook

Ne žele verski rat

Švajcarci ne daju Turcima mošti svetog Nikole!

Planeta -
Glavni sveštenik frajburške katoličke katedrale izjavio da nema vraćanja jer mošti pripadaju narodu

BERN - Turski arheolozi preko Vatikana traže od katedrale Svetog Nikole u Frajburgu u Švajcarskoj vraćanje minijaturne relikvije svetog Nikole, ali je glavni sveštenik frajburške katoličke katedrale Klod Dukaroz izjavio da mošti neće biti vraćene jer, kako je rekao, one pripadaju narodu.Verska informativna agencija (VIA) je javila da postoji namera Turske da u gradu Damre, nekadašnjoj Miri, gde je svetitelj bio arhiepiskop u 4. veku, otvori muzej posvećen njemu. Zato žele da sakupe na jedno mesto sve ostatke njegovog tela.

Mošti, mala kost teška "nekoliko grama", u katedrali u Frajburgu nalaze se od 1506. godine, a svake godine, na praznik svetitelja, 6. decembra, na hiljade ljudi dođe u ovu katedralu tim povodom.Sveštenik Dukaroz kaže da ne želi "verski rat" i da on nema ništa protiv muslimana (Turaka), već protiv "islamista".Advokat iz Lozane, turskog porekla, koji zastupa zahtev iz Demre, izjavio je da ne treba "praviti buru".

Ne isključuje se mogućnost da se, kako se navodi, delići moštiju zatraže i od više drugih zemalja.

Predstavnik švajcarske vlade izjavio je da Turska nije podnela nikakav zahtev, a ako on i stigne, biće odbijen.Najveći deo tela svetitelja nalazi se od 1087. u Italiji, u jadranskoj luci Bari, gde na poklonjenje dolazi godišnje više stotina hiljada vernika.

Sveti Nikola je rođen između 270. i 286, a umro između 326. i 365. godine.Sa sigurnošću je poznato da je bio učesnik Prvog vaseljenskog sabora 325. u Nikeji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track