Pištoljem na gas nije mogao da ubije Dogana
Foto: Reuters

Ocena turskog tužilaštva

Pištoljem na gas nije mogao da ubije Dogana

Planeta -
Psiholog u bugarskom MUP procenio da je Oktaj Enimehmedov želeo da povredi političara emotivno, a ne fizički

SOFIJA - Muškarac koji je, u televizijskom prenosu uživo, uz pretnju pištoljem na gas, napao predsednika bugarskog Pokreta za prava i slobode koji predstavlja interese turske manjine Ahmeda Dogana, neće biti optužen za pokušaj ubistva, saopštilo je danas tužilaštvo.

Oktaj Enimehmedov, koji je na otvaranju stranačke konferencije skočio na binu i uperio pištolj na gas u Dogana, nije nameravao da ga ubije, ocenilo je tužilaštvo.

Enimehmedov, etnički Turčin, uperio je pištolj na gas u Dogana, koji je uspeo da mu ga izbije iz ruke, posle čega su obojica pali na pod, a obezbeđenje pritrčalo i savladalo prestupnika.

Zamenik glavnog tužioca u Sofiji, Borislav Sarafov, danas je, međutim, zaključio da mali pištolj na gas nije mogao da ubije Dogana.

"Takvim pištoljem ne možete ubiti čoveka. A ni takvim mecima", rekao je Sarafov.

Nedelčo Stojčev, psiholog u bugarskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, procenio je da je napadač želeo da povredi Dogana "emotivno, a ne fizički".

"Eventualni pucanj iz takvog pištolja, izazvao bi samo lake povrede", rekao je Stojčev i dodao da je Enimehmedov "delovao samostalno" i da nikome nije rekao ništa o svojim planovima o napadu."Njemu se Dogan dopadao. Bio je razočaran zbog toga što Dogan nije iskren prema svom narodu", kazao je Stojčev.

Pokret za prava i slobode, međutim, saopštio je da će tražiti međunarodnu istragu o incidentu, koja bi pokazala njegovu političku pozadinu, navodeći da bugarske vlasti nisu adekvatno zaštitile Doganova, preneo je AFP.

Lutvi Mestan, koji je izabran za predsednika pokreta nekoliko sati pre napada, optužio je policiju u bezbednosne službe da nisu ispunile svoju dužnost da zaštite političkog lidera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track