ŠOFER UBICA: Turčin ubio tri kurdske aktivistkinje

Optužnica

ŠOFER UBICA: Turčin ubio tri kurdske aktivistkinje

Planeta -
Optuženi je bio vozač politički najistaknutije od tri žrtve, žene koja je učestvovala u formiranju Radničke partije Kurdistana i borca za autonomiju tog regiona

PARIZ - Turski državljanin koji je radio kao vozač jedne od tri kurdske aktivistkinje, ubijene početkom meseca u Parizu, optužen je za učestvovanje u ovom zločinu, saopštio je francuski tužilac. Optuženi je bio vozač politički najistaknutije od tri žrtve, žene koja je učestvovala u formiranju Radničke partije Kurdistana i borca za autonomiju tog regiona.

Tužilac Fransoa Molen rekao je danas da postoje "ozbiljni dokazi" da je osumnjičeni odigrao izvesnu ulogu u ubistvima 10. januara, preneo je AP. Tog dana, tri žene, od kojih je jedna saosnivač zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) 55-godišnja Šakina Džansiz, pronađene su mrtve u jednom kurdskom centru u Parizu.

Tela kurdskih aktivistkinja pronađena su dan pošto je turska štampa objavila da je Ankara postigla s vođom PKK Abdulahom Odžalanom, koji je u zatvoru, dogovor o okončanju tridesetogodišnje pobune radi sticanja samouprave na prostoru koji naseljavaju pretežno Kurdi, u kojoj je ubijeno više od 45.000 ljudi. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan pretpostavio je da su ubistva kurdskih aktivistkinja verovatno rezultat unutrašnjih razmirica među kurdskim pobunjenicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja