EGIPAT: Na masovonoj saharani ubijena jedna osoba

Haos na ulicama

EGIPAT: Na masovonoj saharani ubijena jedna osoba

Planeta -
18 godišnji dečak ubijen je hicom u grudi 416 osoba povređeno nakon udisanja suzavca, dok je 17 zadobilo povrede od vatrenog oružja na masovonoj sahrani u gradu Port Said

PORT SAID - Jedna osoba ubijena je danas u pucnjavi u nemirnom egipatskom gradu Port Saidu, gde su se desetine hiljada ljudi okupile na masovnoj sahrani više od 30 žrtava jučerašnjih nasilja.

Šef bolnice u tom gradu Abdel Rahman Farag rekao je da je jedan 18-godišnjak poginuo kada je pogođen metkom u grudi, a da je 416 osoba povređeno nakon udisanja suzavca, dok je 17 zadobilo povrede od vatrenog oružja.

Britanska agencija navodi da je u jučerašnjim sukobima ubijeno 33 ljudi, dok AP piše da je nastradalo 37 osoba, uključujući dvojicu policajaca.

Sukobi su juče izbili neposredno pošto je sud izrekao smrtnu kaznu za 21 osobu zbog nasilja na fudbalskoj utakmici 1. februara prošle godine, kada je poginulo 74 ljudi.

Američka agencija piše, poživajući se na izjave očevidaca, da su okupljeni danas skandirali slogane protiv islamističkog predsednika Mohameda Morsija, a da je nasilje na kratko izbilo kada su pojedinci počeli da pucaju, na šta je policija reagovala ispaljivanjem suzavca.

Nemiri uglavnom proističu iz netrpeljivosti između policije i pripadnika navijačke grupe Ultras, koja je postala veoma politizovana, a koja se često sukobljava sa pripadnicima organa reda.

Ova grupa je učestvovala u ustanku u kom je pre dve godine svrgnut režim Hosnija Mubaraka, kao i u protestima protiv vojne uprave koja je nakon Mubaraka preuzela vlast, a sada predvodi pobunu protiv Morsija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track