Crnogorci najviše vole državnu službu i to preko veze
Foto: Kurir

Istraživanje

Crnogorci najviše vole državnu službu i to preko veze

Planeta -
Većina građana, odnosno 64 odsto radije bi radila u javnom sektoru za manju platu, nego u privatnom za veću

PODGORICA - Dve trećine građana Crne Gore radije bi radilo u državnoj službi za manju platu, nego kod privatnika za veću, a čak 90 odsto smatra da je za uspeh u životu najvažnije imati dobre veze sa uticajnim ljudima, pokazuju podaci iz Izveštaja kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici.

Stalni predstavnik UNDP u Crnoj Gori Rastislav Vrbenski kazao je danas na predstavljanju Izveštaja da većina crnogorskih građana preferira poslove u državnoj administraciji.

Većina građana, odnosno 64 odsto radije bi radila u javnom sektoru za manju platu, nego u privatnom za veću, naveo je on.

Vrbenski je ukazao da 42 odsto građana smatra da je Vlada Crne Gore odgovorna da svi imaju posao, odnosno da su socijalno zbrinuti, a posebno, kako je istakao, zabrinjava podatak o percepciji da su veze najvažnije za uspeh u životu i karijeri.Čak devet od 10 građana veruje da je za uspeh u životu i karijeri potrebno imati dobre veze sa ljudima na visokim položajima i sapolitičkim uticajem, kazao je on.

Vrbenski je dodao da zabrinjava i podatak da bi svega 15 odsto roditelja želelo da njihova deca rade u privatnim kompanijama.

Istovremeno, samo 53 odsto zaposlenih ispitanika radi posao za koji je školovano, naveo je on.Vrbenski je dodao da su Crnogorci bolećivi prema sopstvenim radnim sposobnostima, jer samo 4,7 odsto smatra da im je potrebna dodatna obuka da bi mogli da obavljaju poslovne dužnosti.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović kazao je da je rešavanje problema nezaposlenosti velika obaveza države i ukupnog društva.

Nezaposlenost u Crnoj Gori je u značajnom delu strukturnog porekla, i svođenje njene stope na tolerantan nivo neće biti moguće bez adekvatnog ulaganja u nova znanja, naveo je on.

Vujanović je dodao da je potrebno raditi i na prilagođavanju obrazovnog sistema Crne Gore stvarnim potrebama društva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track