PREKO CRTE: Izraelski avioni napali mete u Siriji

Udarili po Hezbolahu

PREKO CRTE: Izraelski avioni napali mete u Siriji

Planeta -
Među oružjem su bile i ruske "SA-17" protivvazdušni projektili koji bi mogli da budu strateški značajni ako dođu u ruke Hezbolaha koji se zavetovao na uništenje jevrejske države

BEJRUT - U vazdušnom napadu Izraela na teritoriji Sirije blizu granice s Libanom prethodne noći pogođena je kolona kamiona za koje se veruje da su prenosili oružje za islamistički pokret Hezbolah, izjavili su američki i regionalni zvaničnici.

Zvaničnici s Bliskog istoka rekli su da je Izrael danima planirao vazdušni napad na isporuku oružja koja je namenjena Hezbolahu u Libanu. Prema njihovim rečima, među oružjem su bile i ruske "SA-17" protivvazdušni projektili koji bi mogli da budu strateški značajni ako dođu u ruke Hezbolaha koji se zavetovao na uništenje jevrejske države.

Američki zvaničnik je rekao da je u napadu pogođena kolona vozila. Svi zvaničnici koji su davali izjave o tom napadu tražili su da ne budu imenovani, a izraelska vojska je odbila da komentariše navode. Ni sirijski državni mediji nisu izvestili o napadu.

Izraelski zvaničnici su nedavno izrazili bojazan da bi režim predsednika Bašara al Asada mogao da da hemijsko oružje Hezbolahu ili drugim ekstremističkim grupama, dok su zvaničnici SAD rekli da prate hemijsko oružje u Siriji i da je ono i dalje pod čvrstom kontrolom režima.

Izrael strahuje da bi u slučaju da Hezbolah dođe do sirijskog hemijskog oružja i protivvazdušnih raketa to poremetilo situaciju na terenu. "SA-17" u rukama Hezbolaha bi znatno otežale Izraelu da izvodi vazdušne napade u Libanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja