ŠTRAJK: Atina bez lekara, gradskog prevoza i pošte
Foto: Rojters

Sve stoji

ŠTRAJK: Atina bez lekara, gradskog prevoza i pošte

Planeta -
Glavni grad Grčke potpuno je bez metroa, autobuskog i trolejbuskog prevoza, a ostrva bez trajekta

ATINA - Radnici u javnom prevozu u Atini započeli su danas 24- časovni štrajk kao i lekari koji su u bolnicama ostavili minimalan broj zaposlenih za hitne slučajeve.Atina je potpuno bez metroa, autobuskog i trolejbuskog prevoza, a radnici na dokovima su započeli 48-časovni štrajk ostavljajući ostrva bez trajekata za to vreme, javila je agencija AP.

Sindikat državnih službenika proglasio je, u znak solidarnosti, tročasovni prekid rada u svim javnim službama, počevši od podneva.

Očekuje se da će na tri sata biti zatvorene pošte, poreske i druge službe.

Grčka je pogođena teškom finansijskom krizom od kraja 2009. godine, zarobljena milijardama evra pomoći drugih zemalja evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda.

U zamenu za tu pomoć, Grčka je morala da usvoji oštre mere štednje, uključujući drastična smanjenja plata i penzija, zbog čega se na atinskim ulicama gotovo svakodnevno protestuje.

Demonstranti, pripadnici sindikata koji podržavaju komunisti, juče su upali u zgradu ministarstva rada, te je došlo do sukoba sa policijom i hapšenja oko 35 demonstranata.

Pritvoreni demonstranti danas su se pojavili pred sudijama pod optužbama da su oštetili prostorije ministarstva, što su oni negirali.Tokom saslušanja, okupila se grupa pristalica i simpatizera pritvorenih ispred zgrade suda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track