IZBRISANI: Slovenci plaćaju za oteta prava iz 1990.

Pravda

IZBRISANI: Slovenci plaćaju za oteta prava iz 1990.

Planeta -
Plan odštete predviđa da se "izbrisanim" građanima isplati "paušal" za izgubljeno radno mesto, socijalna, penziona i druga davanja

LJUBLJANA - Slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo neke detalje akcionog plana odštetne šeme za "izbrisane" državljane, kojima su početkom 1990-ih godina uskraćena građanska prava. Presudom Evropskog suda za ljudska prava Slovenija je obavezana da obešteti "izbrisane" građane.

Plan odštete predviđa da se "izbrisanim" građanima isplati "paušal" za izgubljeno radno mesto, socijalna, penziona i druga davanja. Ukoliko se pojedinac ne bi složio sa iznosom te naknade, predviđeno je posebno poravnanje u toku kojega bi bili proverene sve okolnosti zbog kojih građanin smatra da bi odšteta morala biti viša.

Ako ni tada ne bi bila postignuta saglasnost, građaninu preostaje pokretanje sudskog postupka protiv države. U slučaju šestorice "izbrisanih" za koje je Evropski sud za ljudska prava presudio da im država mora isplatiti odštetu od 20.000 evra za nematerijalnu štetu, dok materijalnu odštetu nije odredio, a presuda je u korist svih "izbrisanih", država je i njima predložila poravnanje.

Slovenija sada priprema zakon o odšteti za "izbrisane", a o svom planu je, kako joj je i naloženo, obavestila Evropski sud za ljudska prava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track