SAD oprostile Obali Slonovače 214 miliona dolara

Velikodušni

SAD oprostile Obali Slonovače 214 miliona dolara

Planeta -
MMF i Svetska banka su polovinom 2012. godine Obalu Slonovače oslobodili četiri milijarde dolara duga, a Parski klub je toj zemlji oprostio još 6,5 milijardi dolara duga

ABIDŽAN - SAD i Obala Slonovače potpisale su danas sporazum o brisanju duga te zapadnoafričke zemlje od više od 214 miliona dolara.

"Poništavnje duga odnosi se na 214,3 miliona od ukupno 217,9 miliona dolara, što je 98,3 odsto iznosa koji Obala Slonovače duguje SAD", izjavio je ministar ekonomije Obale Slonovače Nijale Kaba prilikom potpisivanja dogovora. Ambasador SAD u Abidžanu Filip Karter je kazao da će brisanje duga omogućiti vladi Obale Slonovače da novac uloži u poboljšanje infrastrukture.

Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka su polovinom 2012. godine Obalu Slonovače oslobodili četiri milijarde dolara duga, a Parski klub je toj zemlji oprostio još 6,5 milijardi dolara duga. Po podacima MMF, posle recesije tokom krize 2010. i 2011. godine, privredni rast Obale Slonovače je prošle godine bio 8,5 procenata. Vlada predsednika Alasana Uatare stekla je poverenje partnera koji su za nacionalni plan za razvoj između 2012. i 2015. godine obećali pomoć od sedam milijardi evra, navodi agencija Frans pres.

Obala Slonovače sa oko 20 miliona žitelja, ima - za zemlje Zapadne Afrike - relativno visok prihod po stanovniku od 960 dolara (2007.) i ključnu ulogu u tranzitu robe suseda koji nemaju izlaz na Atlantski okean. Njena privreda je najveća u "Privrednoj i monetarnoj uniji Zapadne Afrike" - čini 40 odsto ukupnog bruto-domaćeg proizvoda te grupacije. Obala Slonovače je najveći izvoznik kakaa u svetu, a četvrti izvoznik robe u Podsaharskoj Africi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track