VUKOVAR: Na protest protiv ćirilice uz Tompsonove pesme
Foto: Reuters

Policija čuva konzulat Srbije

VUKOVAR: Na protest protiv ćirilice uz Tompsonove pesme

Planeta -
Skup je počeo intoniranjem hrvatske himne, a uoči skupa emitovane su pesme pevača Marka Perkovića

VUKOVAR - Oko 20.000 građana i veterana okupilo se u Vukovaru na protestu zbog uvođenja srpskog jezika i ćirličnog pisma u zvaničnu upotrebu u tom gradu, javljaju lokalni mediji.

Skup obezbeđuju jake snage policije. Protest se snima, a posebno su, kako navodi Večernji list, osigurana mesta poput konzulata Republike Srbije u Vukovaru i okolna sela sa brojnim srpskim stanovništvom.

Protest u organizaciji Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara počeo je u 12 časova i pet minuta nedaleko od centra grada, na parkingu hotela Dunav pod sloganom "Za hrvatski Vukovar - ne ćirilici".

Prema izveštajima lokalnih medija, građanima i veteranima iz Vukovara pridružili su se i veterani iz cele Hrvatske, ali i susedne BiH i nekih drugih država.Skup je počeo intoniranjem hrvatske himne, a uoči skupa emitovane su pesme pevača Marka Perkovića Tomsona.

Organizatori smatraju da u Vukovaru nije došlo vreme za uvođenje dvojezičnosti, kao i da će uvođenje srpskog jezila i ćirličnog pisma u zvaničnu upotrebu dovesti do međunacionalne netrpeljivosti i ugroziti dugo stvaran mir u tom gradu.

Od državnih institucija traže da se Grad Vukovar izuzme iz ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kojim se omogućava ravnopravna upotreba jezika i pisma manjine koja čini više od trećine stanovništva, ili da se na uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru stavi moratorijum od 50 godina.

Stožer je Ustavnom sudu podneo zahtev za ocenu ustanovnosti Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, a najavljen je i protest u aprilu u Zagrebu.

Prema Ustavnom zakonu o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina, svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom pismu i jeziku budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Prema prošlogodišnjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva. Ipak, najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata.Iz Vlade Hrvatske koju prevodi Socijaldemokratska partija više puta su poručili da će ploče s dvojezičnim natpisima biti postavljene gde god za to ima uslova, pa tako i u Vukovaru.

Predstavnici Srba u Hrvatskoj takođe su više puta istakli da nema razloga za odlaganje uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo pozvao je nekoliko puta građane na dostojanstvo i mir i poručio je da će se u Vukovaru zakon sprovoditi. On je, međutim, najavio da će tražiti da neke ustanove i institucije na području Vujovara budu izuzete od dvojezičnosti, poput Spomen doma i spomen područja Ovčara i Memorijalnog groblja žrtava rata.Dosad se dvojezičnost u Hrvatskoj poštovala uglavnom u Istri, pa čak i tamo gde Italijani ne čine više od trećine stanovništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track