JEZIVO: Agenti krali identitete mrtve dece

Tajna policijska jedinica

JEZIVO: Agenti krali identitete mrtve dece

Planeta -
Agenti koji bi se ubacivali u razne proteste i ilegalne grupe imali identitete mrtve dece, s lažnim ličnim dokumentima, vozačkim dozvolama i matičnim brojevima. Oni su čak i posećivali porodice umrle dece kako bi ih bliže upoznali s okolinom i istražili živote drugih članova porodice.

LONDON - Vrh londonske policije moraće da pred članovima britanskog parlamentarnog odbora za unutrašnje poslove svedoči o nedavnom otkriću da su policijski agenti na tajnim zadacima punih 30 godina krali identitete mrtve dece.

Istraga lista pokazala je da su agenti koji bi se ubacivali u razne proteste i ilegalne grupe imali identitete mrtve dece, s lažnim ličnim dokumentima, vozačkim dozvolama i matičnim brojevima. Oni su čak i posećivali porodice umrle dece kako bi ih bliže upoznali s okolinom i istražili živote drugih članova porodice.

Skotland jard pokrenuo je istragu o tim saznanjima, a policija tvrdi da praksa korišćenja identiteta mrtve dece nije dozvoljena.Poznato je da su celu operaciju osmislili i sprovodili pripadnici tajne jedinice londonske policije Spešel demnostrejšn bend koja je raspuštena 2008.

Desetine pripadnika te jedinice sistematski su proučavale rodne listove i potvrde o smrti kako bi pronašli umrlo dete koje bi najbolje odgovaralo njihovom izmišljenom identitetu. Potom bi preuzeli identitet deteta, kao da n nije umrlo.Jedan pripadnik te jedinice rekao da je celi postupak bio kao "uskrsnuće" identiteta mrtve osobe.

"Kad su otkrivene 2011., aktivnosti policajaca na tajnim zadacima u kojima su se bavili krađom identiteta dece izazvale su nevericu i šok. Ja sam zaprepašten time da su uzimali identitete mrtve dece a da nisu obavestili roditelje niti su tražili njihovu privolu. To je jezivo", rekao je predsednik odbora Kit Vac.

Bivši državni tužilac Lord Makdonald pozvao je na otvaranje javne istrage. On je rekao da je policija "potpuno izgubila moralni kompas", da su se neke jedinice "odmetnule" i da otkrića novih skandala prete podrivanjem povernja javnosti u snage reda-piše londonski Gardijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track