Gej brakovi: Britanski parlament za, crkva protiv

Javno izjašnjavanje

Gej brakovi: Britanski parlament za, crkva protiv

Planeta -
Zakon omogućuje različitim verskim zajednicama da odluče same da li će ili ne imati verska venčanja, osim Anglikanske crkve, većinske u zemlji, gde su istopolni brakovi nelegalni. Za predlog je glasalo 400 poslanika a protiv njih 175 protiv

LONDON - Donji dom britanskog parlamenta ubedljivom je većinom glasao za predlog zakona kojim se dozvoljavaju istopolni brakovi, što podržava britanski premijer Dejvid Kameron uprkos otporu u delu njegove Konzervativne stranke. Predlog zakona dozvoljava parovima istog pola da sklapaju civilne brakove.

Zakon omogućuje različitim verskim zajednicama da odluče same da li će ili ne imati verska venčanja, osim Anglikanske crkve, većinske u zemlji, gde su istopolni brakovi nelegalni. Za Predlog je glasalo 400 poslanika a protiv njih 175 protiv. Postojala je velika podrška liberalnih demokrata i opozicionih laburista, ali mnogi Konzervativci Dejvida Kamerona odbacili su predlog.

Glasanje u Donjem domu britanskog parlamenta je ključna etapa za konačno usvajanje ovog zakona koji još treba da prođe u Domu lordova. U izjavi snimljenoj pre glasanja Kameron je ponovio svoju podršku ovoj reformi i rekao da će se time ojačati britansko društvo.

"Ja sam veliki pobornik braka. On pomaže ljudima da se vežu jedno za drugo, i mislim da je pravedno da i gej osobe mogu da se venčavaju. Jeste, ovo je pitanje jednakosti, ali se takođe radi i o tome da se ojača naše društvo", rekao je Kameron.

Kameron je rekao i da je to dobar korak napred za zemlju i da je ponosan da je britanska vlada preduzela taj korak. Konzervativci Dejvida Kamerona podeljeni su po pitanju ovog predloga pošto se više poslanika torijevaca suočava sa nezadovoljstvom birača u svojim izbornim jedinicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track