Najnovije vesti

Vatrogascima volonterima austrijski pasoš!

Olakšice za državljanstvo

Vatrogascima volonterima austrijski pasoš!

Planeta
Za sticanje državljanstva nakon šest godina je neophodno znanje nemačkog jezika na nivou mature (B2)

BEČ - Promene Zakona o državljanstvu Austrije, o čijim detaljima još pregovaraju koalicioni partneri Socijaldemokratska stranka (SPO) i Narodna partija Austrije (OVP), mogle bi već narednih dana da se nađu na vladi.Sporna tačka pregovora je nivo znanja nemačkog jezika kao preduslov za ranije dobijanje državljanstva.Socijaldemokratska stranka se založila za olakšice po ovom pitanju, što je po svemu sudeći prihvaćeno od strane koalicionih partnera.

O nekim tačkama je postignuta saglasnost, tako da će državljanstvo posle šest godina u Austriji moći da dobiju oni koji su u ovom periodu radili, plaćali porez i dohotke i koji nisu primali socijalnu pomoć.

Za sticanje državljanstva nakon šest godina je neophodno znanje nemačkog jezika na nivou mature (B2).Za one koji znaju nemački jezik na nivou B1 postoji međutim mogućnost da nakon šest godina steknu austrijski pasoš. Naime uz načelne uslove moraju da prikažu da su tri godine volontirali u nekoj od organizacija poput vatrogasaca ili Crvenog krsta.

Ukoliko kandidat ne može da prikaže znanje nemačkog jezika na nivou B1 i u tom periodu nije radio volonterski, mora kao do sada da podnese zahtev tek nakon deset godina boravka. Uslovi za sticanje državljanstva u tom slučaju su nekažnjavanje, sposobnost da se sam izdržava i položen test za državljanstvo.

Izuzetaka će biti kod ljudi sa hendikepom ili teškim zdravstvenim ograničenjima, koji će imati pravo na sticanje državljanstva i ukoliko nisu ispunili sve kriterijume.

Takođe je usaglašeno i to da vanbračna deca ubuduće mogu da dobiju državljansto i kada je otac Austrijanac. Do sada je to bilo moguće samo ukoliko je majka austrijski državljanin.Ono što ostaje da se pregovara je tačna definicija "osiguranog životnog izdržavanja".

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...