PREVARA: Iranski nevidljivi napravljen od kartona?!
Foto: AP

Kaher F-133

PREVARA: Iranski nevidljivi napravljen od kartona?!

Planeta -
Većina zapadnih stručnjaka veruje da je stelt bombarder "osvajač" u stvari samo maketa

VAŠINGTON - Iran je u subotu s ponosom prikazao svoj novi "nevidljivi" bombarder nazvan "kaher" F-313 ili "osvajač-313".Međutim, od tada je više reportera i vojnih stručnjaka iznelo mišljenje da je, zapravo, reč samo o maketi, piše sajt Diplomat.

Ta maketa najverovatnije je napravljena od kartona i plastike.

"Čim sam u subotu ujutro video avion, mogao sam da kažem da je lažan. Obratite pažnju na kokpit: tu jedva da ima žica. U stvari, izgledalo je kao da su Iranci ubacili neke osnovne komande letenja i sedište za katapultiranje u oklop napravljen da liči na nevidljive uglove onako kako oni smatraju da ti uglovi treba da izgledaju", kaže Džon Rid iz Forin polisija.

"Kaher" je najnoviji proizvod Irana koji je počeo da razvija sopstvenu vojnu opremu 80-ih godina zbog zapadnog embarga na vojnu tehnologiju i opremu. Iran je novi bombarder, za koji iranski zvaničnici tvrde da može uspešno izbeći radar, predstavio u subotu, na

ceremoniji povodom obeležavanja 34. godišnjice Iranske revolucije iz 1979. u kojoj je s vlasti zbačen šah Muhamed Reza Pahlavi koga su podržavale SAD. Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad je izjavio da iranske oružane snage nisu namenjene za "ekspanzionizam i agresiju protiv drugih zemalja", već da po svojoj prirodi služe za "odvraćanje".

Ministar odbrane Ahmed Vahidi je kazao da avion može da leti na malim visinama, da može da nosi moderno naoružanje i da može da poleće i sleće na kratkim pistama.

Iranski mediji su javili da je "kaher" sličan američkom bombarderu F/A-18, naprednom avionu proizvedenom 80-ih godina koji služi za izviđanje i napade, kao i za borbe vazduh-vazduh, danju ili noću i po svim vremenskim uslovima.

http://www.youtube.com/watch?v=qtcY4kE6h_g
http://www.youtube.com/watch?v=3F_lIsjGNas#t=22s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track