Bugari otkrili: Hezbolah digao u vazduh izraelske turiste

Eksplozija u Burgasu

Bugari otkrili: Hezbolah digao u vazduh izraelske turiste

Planeta -
Za napad su osumnjičena još dva čoveka, a bugarski istražitelji imaju "dobro utemeljene razloge" da veruju kako njih dvojica pripadaju militantnom krilu islamističke organizacije Hezbolah i da već godinama žive u Libanu, pri čemu jedan poseduje australijski a drugi kanadski pasoš

SOFIJA - Dvojici osumnjičenih za bombaški napad na autobus u Burgasu, u kojem je poginulo pet izraelskih turista i vozač Bugarin, znaju se imena, a zna se i da žive u Libanu, rekao je jedan bugarski zvaničnik za bezbednost.

U terorističkom napadu na aerodromu u Burgasu, do kojeg je došlo 18. jula prošle godine, poginuli su izraelski putnici dok su se ukrcavali u autobus. Osim njih i vozača autobusa, poginuo je i čovek za kojeg se smatra da je izazvao eksploziju.

Za napad su, osim njega, osumnjičena još dva čoveka, a bugarski istražitelji, kako je saopšteno u Sofiji, imaju "dobro utemeljene razloge" da veruju kako njih dvojica pripadaju militantnom krilu islamističke organizacije Hezbolah i da već godinama žive u Libanu, pri čemu jedan poseduje australijski a drugi kanadski pasoš.

Šef bugarske antiterorističke jedinice Stanimir Florov izjavio je danas da su imena osumnjičenih poznata vlastima, da se obojica nalaze u Libanu. "Zamolili smo libanske vlasti da nam pomognu u istrazi", rekao je Florov, ne preciziravši kakva je vrsta pomoći zatražena. Međutim, dodao je bugarski zvaničnik, identitet poginulog bombaša ostaje nepoznat, iako su uzorci njegove DNK poslati obaveštajnim agencijama raznih zemalja.

Prema Florovljevim rečima, DNK tog čoveka ne odgovora nijednom DNK uzorku u bazama podataka tih zemalja. Bomba je po svemu sudeći trebalo da eksplodira nakon polaska autobusa, ali su "teroristi očigledno pogrešili".

Florovljev komentar potvrdio je i direktor Europola Rob Vejntajt (Wainwright) koji je izjavio za Asošiejted pres (AP) da poginuli bombaš nije nameravao da umre. Eksperti Europola su utvrdili da je bomba aktivirana daljinski, dodao je Vejnrajt, a prema rečima Florova, da je do eksplozije došlo za vreme vožnje, poginulih u autobusu bi bilo mnogo više i većina dokaznog materijala bila bi uništena.

"U tom slučaju, istraga bi počela ni od čega", rekao je Florov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track