PANIKA: Monstruozna oluja preti severu SAD
Foto: Beta/Ap

Istorijsko nevreme

PANIKA: Monstruozna oluja preti severu SAD

Planeta -
U strahu od predstojećeg nevremena, naloženo je zatvaranje škola, službe se spremaju za nestanke struje, otkazano je oko 3.300 letova, a građani su ispraznili rafove u mnogim radnjama

NJUJORK - Severoistočni deo SAD nalazi se pod uzbunom zbog pretećeg udara velike snežne oluje, koju mediji nazivaju "istorijskom".

U strahu od predstojećeg olujnog nevremena, naloženo je zatvaranje škola, službe se spremaju za očekivane nestanke struje, otkazano je oko 3.300 letova, a građani su ispraznili rafove u mnogim radnjama. Zvaničnici su preporučili poslodavcima da u narednim danima oslobode radnike obaveza, a građani su upozoreni da ne idu van kuća bez preke potrebe, jer se očekuju potpune blokade saobraćaja."U radnjama je kao u zoološkom vrtu, nema više ničeg na rafovima. Mislim da su pokupovali svaku bočicu vode koja je bila u skladištima", rekla je Elizabet Frejzer iz Redinga, čiji se stanovnici spremaju za rekordne padavine i nekoliko dana boravka u četiri zida.Najjači udar oluje očekuje Boston i to u popodnevnim časovima po lokalnom vremenu. Najavljeno je da će padati oko osam centimetara snega na sat, a da će pokrivač kada oluja prođe biti visok oko metar. Vetrovi nastali posle sudara dve manje oluje duvaće brzinom od 95-120 km/h.Ni Njujork neće biti pošteđen, pa će nakon udara oluje "Sendi" i brojnih poplava, njegova još nesređena infrastruktura morati da se izbori i sa pedesetak centimetara snega."Mislim da preteruju. Prvo su rekli deset centimetara, a sada i do pola metra. Kako god bude, naše službe su spremne", rekao je gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, koji je tako posredno nagovestio da mediji u SAD nepotrebno podižu paniku.Inače, za rekordne padavine se pripremaju i službe od Hartforda u Konektikatu do Portlanda, u Mejnu.

http://www.youtube.com/watch?v=N9aFPhyk0so

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track