Sudije u Albaniji optužile SAD za mešanje u proces

Oslobodili policajce

Sudije u Albaniji optužile SAD za mešanje u proces

Planeta -
Američka ambasada je juče saopštila da je "zaprepašećena" odlukom suda i da je presuda "podrila poverenje u sposobnost i spremnost albanskog pravosudnog sistema da nepristrasno i transparentno deli pravdu"

TIRANA - Sudsko veće u Albaniji optužilo je danas SAD za mešanje u sudski proces dvojici policajaca koji su oslobođeni optužbi za ubistvo trojice demonstranta tokom antivladinih protesta pre dve godine. Sud u Tirani juče je, posle razmatranja dokaza koji su prikupljni uz pomoć američkih forenzičara, oslobodio šefa Republikanske garde Ndrea Prendija i visokog zvaničnika u toj jedinici Agima Lupa uz obrazlozenje da tužioci nisu dokazali optužbe.

Američka ambasada je juče saopštila da je "zaprepašećena" odlukom suda i da je presuda "podrila poverenje u sposobnost i spremnost albanskog pravosudnog sistema da nepristrasno i transparentno deli pravdu". Trojica sudija danas su optužili ambasadu SAD da je "unapred donela ocenu o pravičnom, legalnom i nepristrasnom procesu".

Odmah je reagovao i američki ambasador u Albaniji Aleksander Arviz saopštenjem u kojem navodi da je "optužba prosto nezasnovana" i dodao da su SAD učestvovale u procesu na zahtev albanskih vlasti. U optužnici je navedeno da je na protestu 21. januara 2011. Lupo pucao i usmrtio dva demonstranta, dok je Prendi 11 puta pucao u smeru okupljenih i da je ubio jednu osobu. Na protestima su ubijena četiri čoveka, ali za smrt četvrtog demonstranta niko nije optužen.

Neredi na protestu Socijalističke partije pre dve godine su prerasli u nerede kada je nekoliko stotina demonstranata napalo kamenicama i "molotovljevim koktelima" policijsku barikadu ispred kancelarije premijera Salija Beriše. Policija je prvo reagovala suzavcem i vodenim topovima, ali je kasnije Republikanska garda upotrebila i municiju. Opoziciona Socijalistička partija juče je u znak protesta zbog odluke suda izašla iz Skupštine. Sin jednog od ubijenih Renato Mirtaj je policajcima javno zapretio krvnom osvetom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja