BRICA: Vođi Amiša 15 godina robije zbog odsecanja brada
Foto: Beta Ap

Presuda

BRICA: Vođi Amiša 15 godina robije zbog odsecanja brada

Planeta -
Oni veruju da Biblija nalaže ženama da puštaju kosu, a muškarcima da puštaju bradu i prestanu da se briju čim se ožene, pa je odsecanje kose i brade za njih veoma uvredljivo

KLIVLEND - Semjuel Malet, vođa grupe pripadnika konzervativne hrišćanske zajednice Amiša u SAD, osuđen je na 15 godina zatvora, jer je naložio da se njegovoj "sabraći" nasilno odseku brade i kosa, što je procesuirano kao zločin iz mržnje.

Ostali pripadnici grupe - devet muškaraca i šest žena, koji su izvršili njegov nalog osuđeni su na kazne u trajanju od jedne do sedam godina zatvora, a sudija je istakao da su okrivljeni prekršili ustavom zagarantovano pravo na veroispovest, javio je AP.

Pet napada za koje je osuđena grupa Amiša dogodili su se u Ohaju 2011. godine, a vlasti smatraju da su izvedeni u znak osvete onima koji su se usprotivili Maletovom vođstvu u okviru grupe koju je osnovao 1995.

Ovaj slučaj pružio je redak uvid u zajednicu Amiša, koja živi povučeno, po strogim verskim principima i odbacuje mnoga dostignuća savremenog života, uključujući struju.

Oni veruju da Biblija nalaže ženama da puštaju kosu, a muškarcima da puštaju bradu i prestanu da briju čim se ožene, pa je odsecanje kose i brade za njih veoma uvredljivo.

U Ohaju živi oko 61.000 Amiša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track