Plate najveće u Danskoj, najmanje u Bugarskoj

Zemlje EU

Plate najveće u Danskoj, najmanje u Bugarskoj

Planeta -
Ipak, ako se uzme u obzir kupovna moć Danaca, oni ne žive 17, već svega pet puta bolje od Bugara, navodi služba Evrostat

KOPENHAGEN - Najbolje plaćene satnice u zemljama EU su u Danskoj - 25 evra bruto po satu rada, a najmanje zarađuju Bugari - svega 1,5 evro po satu, čak 17 puta manje od Danaca, pokazalo je istraživanje evropske statističke službe EU Evrostata objavljeno u februaru.

Satnica je, međutim, izražena u bruto iznosu pa nema podataka kolika je neto cena rada i iznos plaćenih poreza.Razlika u platama između bogatih Skandinavaca i siromašnog juga je ogromna, ali je razlika u standardu nešto blaža ukoliko se vrednost plata iskaže kroz količinu roba i usluga koja se može kupiti na lokalnom tržištu.Evrostat navodi da, ako se uzme u obzir kupovna moć Danaca, oni ne žive 17, već svega pet puta bolje od Bugara.

S druge strane, u Hrvatskoj se, na primer, sa cenom rada po satu od 4,8 evra, živi kao u Makedoniji, Poljskoj ili Češkoj.Po iznosu bruto cene rada, Hrvatska je pet puta "slabija" od najboljih, a trenutna situacija je verovatno lošija nego 2010. godine, jer plate stagniraju ili padaju.Hrvati su 2010. godine imali nešto bolje bruto plate od Poljaka, Slovaka i Čeha, ali kada se plate uporede sa lokalnim cenama dolazi se do zaključka da je standard izjednačen. Plate u Makedoniji dvostruko su manje od hrvatskih, ali radnik u Makedoniji mogao je za svoja 2,5 evra da kupi isto koliko i Hrvat za 4,8 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track