GLANCANJE: Ulepšava se Titova vila u Dubrovniku
Foto: Anadolija

Restauracija

GLANCANJE: Ulepšava se Titova vila u Dubrovniku

Planeta -
Luksuzni objekat, pre pola godine, vraćen je Marojici Miloslaviću, nasledniku nekadašnjih vlasnika iz poznate dubrovačke porodice Banac

DUBROVNIK - Nakon peripetija sa vraćanjem vile Josipa Broza Tita u Dubrovniku nekadašnjim vlasnicima i prodaje pokućstva, počela restauracija nekad reprezentativnog objekta u uvali Lapad.

Trenutno na Titovoj vili traju građevinski radovi kako bi je pripremili za nadolazeću turističku sezonu.

Titova vila u Dubrovniku pre pola godine vraćena je Marojici Miloslaviću, nasledniku nekadašnjih vlasnika iz poznate dubrovačke porodice Banac, nakon 15 godina dugog postupka za povraćaj konfiskovane imovine.

Premda nosi naziv “Titova“, lider nekadašnje SFRJ nije bio posebno zainteresovan za ovu atraktivnu vilu uz more.

Lapadska vila godinama je bila posebno čuvano mesto, na koje pristup nije bio dopušten. Premda još nije poznato šta će sa vilom biti, mnogi smatraju da bi ona, nakon “Šeherezade” i “Agave”, mogla biti treća u nizu superluksuznih dubrovačkih vila namenjenih posebno zahtevnim turistima. Zanimljivo je, međutim, kako je vila denacionaliovana, ali s obavezom da se državi ponudi zakup na 10 godina, što država nije prihvatila, te je vilu predala u posed Miloslaviću.Po vraćanju vile zakonskom nasledniku, Agencija za upravljanje državnom imovinom odlučila je da putem javne licitacije proda sav nameštaj iz bivše državne rezidencije u kojoj su često boravili i brojni strani državnici.

Oglašena je prodaja 115 predmeta od kojih su mnogi iz 19. veka. Osobe dobro upućene u tadašnju prodaju pričaju kako je ljubiteljima Titovog lika i dela najzanimljiviji bio njegov masivni krevet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track