Od delova meteora povređeno 1.200 osoba
Foto: Reuters

Rusija pretrpela najveću štetu

Od delova meteora povređeno 1.200 osoba

Planeta -
Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je broj smeštenih u bolnice dostigao 50 osoba, a da je od krhotina stakla posekotine zadobilo 1.145 ljudi
1 / 3 Foto: Reuters

MOSKVA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije saopštilo je najnovije podatke po kojima je 1.200 osoba povređeno od pada delova meteora u Čeljabinskoj oblasti, a da je šteta registrovana u deset rejona te oblasti.

Ministarstvo za vanredne situacije saopštilo je da je broj smeštenih u bolnice dostigao 50 osoba, a da je od krhotina stakla posekotine zadobilo 1.145 ljudi.

Jedna 52-godišnja žena zadobila je prelome i biće prebačena iz Čeljabinska u Moskvu na lečenje.

Ministarstvo je navelo da je blizu 3.000 zgrada je oštećeno, od kojih su 34 zdravstvene ustanove, 11 institucija socijalne zaštite, 361 školska i predškolska ustanova.

Pritom, na broj objavljenog dežurnog telefona javilo se više od 4.000 osoba.

Ministar za vanredne situacije Rusije Vladimir Pučkov rekao je na zasedanju u Čeljabinsku da se javilo 4.153 osobe i da svaki poziv na taj broj telefona treba da bude obrađen i da svima treba pomoći.

Prema podacima oblasnog MUP-a, šteta od eksplozivnog talasa meteorita registrovana je u deset rejona Čeljabinske oblasti, a moguće je da će ih biti i više.

Prema regionalnim vlastima, razbijeni su prozori na deset obdaništa, pet staračkih i invalidskih domova i centrima za prihvat siročadi i beskućnika, kao i na stambenim objektima.

Industrijski objekti i fabrike vojne industrije nisu oštećene, rekao je oblasni ministar industrije i prirodnih resursa Jegor Kovaljčuk.

Prema rečima ruskog ministra za vanredne situacije, najviše je od "meteorske kiše" stradao Čeljabinsk i Kopejsk, kao i nekoliko sela, i šteta se procenjuje na više od 400 miliona rubalja (približno 13,3 miliona dolara).

Pučkov je za sutra najavio detaljniju sliku o broju oštećenih kuća, škola, vrtića i drugih značajnih objekata.

Ministarstvo navodi da je u Oblasti potrebno zastakliti blizu 300 stambenih objekata, a ranije prekinut rad tri podstanice za distribuciju gasa i snabdevanje gasom više od 2.000 ljudi je obnovljeno.

Potrebno je zastakliti u Čeljabinsku 100.000 kvadratnih metara a u celoj oblasti i do 200.000, preneo je Itar-Tas s.

Ruska državna agencija prenela je i izjavu eksperta američke kosmičke agencije NASA Dona Jomansa specijalizovanom portalu "spejs kom" (space.com) da pad "bolida" - svetlećeg meteorita nije povezan sa približavanjem Zemlji asteroida 2012 DA14.

"Asteroid će leteti s juga na sever. Trag bolida nije bio usmeren sa juga na sever, a i razlika u vremenu između pojave te "vatrene lopte" i približavanja Zemlji (objekta) 2012 DA14 je znatna", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track