VATRENA LOPTA: Meteor veličine autobusa eksplodirao iznad Kube!
Foto: Reuters

Još jedan

VATRENA LOPTA: Meteor veličine autobusa eksplodirao iznad Kube!

Planeta -
Stanovnici provincije Sienfuegos na nebu su ugledali svetleći predmet veličine autobusa koji se potom pretvorio u vatrenu loptu "veću od Sunca"

HAVANA - Na nebu iznad centralnog dela Kube u petak uveče uočeno je telo nalik meteoru koje se pretvorilo u vatrenu loptu i eksplodiralo, javila je danas kubanska televizija, pozivajući se na izjave svedoka.

Stanovnici provincije Sienfuegos kazali su da su sinoć oko osam sati po lokalnom vremenu na nebu ugledali svetleći predmet koji je, kako su kazali, bio veličine autobusa.

Predmet se potom pretvorio u vatrenu loptu "veću od Sunca", kazali su očevici i dodali da su nekoliko minita kasnije čuli jaku eksploziju.

Jedan očevidac kazao je da se njegova kuća zatresla od eksplozije. Kubanski eksperti poslati su u potragu za eventualnim ostacima neidentifikovanog predmeta, navode mediji.

Nije poznato da li je događaj na Kubi povezan sa jučerašnjom eksplozijom meteora u centralnoj Rusiji u kojoj je povređeno 1.200 ljudi.

Eksplozija meteora bila 30 puta jača od prve atomske bombe

Naučnici polako počinju da slažu celovitu sliku o meteoru. Prema NASA- nim podacima meteorit je bio promera 15 do 18 kilometara i težak između 7 I 10 tona, a u atmosferu je ušao brzinom od oko 18 kilometara u sekundi. NASA spekuliše da je reč o malom asteroidu koji je prvi put eksplodirao na visini od 55 kilometara, a on je eksplodirao čak devet puta, a potpuno se raspao na visni od dvadesetak kilometaraCeli događaj, od ulaska meteora, u atmosferu do njegovog potpunog raspada trajao je samo 32,5 sekundi. NASA procenjuje kako je energija oslobođena u eksploziji meteora bila 20 do 30 puta veća nego kada je 6. avgusta 1945. godine prva atomska bomba bačena na Hirošimu.

EPK/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track