Severna Koreja svečano proslavila rođendan velikih vođa

Dan sijajuće zvezde

Severna Koreja svečano proslavila rođendan velikih vođa

Planeta -
Aktuelni lider Kim Džong Un je u sklopu rođendana Kim Džong Ila i Kim Il Sunga dodelio je ručne satove nazvane po bivšem vođi istaknutim pojedincima zbog nacionalnih zasluga

PJONG JANG - Godišnjica rođenja Kim Džong Ila i Kim Il Sunga u Severnoj Koreji je državni praznik. Običaj je da se na dan njihovog rođenja polaže cveće na slike ili statue bivših lidera tokom velikih praznika i godišnjica.

U Severnoj Koreji obeležava se godišnjica rođenja bivših lidera Kim Džong Ila i Kim Il Sunga kao državni praznik. Više hiljada građana Pjongjanga uspelo se na brdo Mansu u centru grada i položilo cveće na spomenik dvojici vođa.

Obeležavanje rođendana je posle smrti Kim Džong iLa nazvano "Danom sijajuće zvezde".

Povodom rođendana Kim Džong Ilaa širom Pjongjanga su postavljeni veliki plakati sa njegovim likom a na mnogima je i crveni cvet nazvan Kim Džong Ila.

Aktuelni lider Kim Džong Un je u sklopu svečanosti dodelio ručne satove nazvane po bivšem vođi istaknutim pojedincima zbog nacionalnih zasluga.

Među njima su visoki politički i vojni zvaničnici, naučnici, tehničari.

Povodom te godišnjice, građani Severne Koreje koji su prebegli u susednu Južnu Koreju bacili su čak 200 hiljada letaka preko granice upotrebivši balone punjene gasom.

Tako su dostavili letke sa novčanicama od jednog dolara stanovnicima grada na zapadu Severne Koreje.

http://www.youtube.com/watch?v=TVLopxsLBPI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track