I u Bosni misteriozne kugle pale s neba
Foto: Avaz

I u Bosni misteriozne kugle pale s neba

Planeta -
Kod Bugojna su ranije pronađene kugle teške nekoliko desetina kilograma i prilično su dobro očuvane, a kod Kostajnice kod Doboja meteorit

SARAJEVO - Neobični događaji povezani sa meteoritima u Rusiji i Kubi povećali su interes javnosti za ovaj fenomen, podsetili si i na kugle koje su pronađene u Bosni i Hercegovini.

Podsetimo, kod Bugojna su ranije pronađene kugle teške nekoliko desetina kilograma i prilično su dobro očuvane i verovatno stare nekoliko hiljada godina, a kod Kostajnice kod Doboja meteorit!Meštani su šokirani jer ovako nešti nisu nikada pre videli, a pretpostavlja se da su se kugle obrušile prilikom izgradnje ili odbrane utvrđenja na brdu Kik kod Bugojna.

Naime, na brdu Kik nalazilo se srednjovekovno utvrđenje Vesela straža po kojoj je najveća mesna zajednica Vesela – Bugojno i dobila ime. Reč je o lokaciji na levoj obali Duboke. .No,naučnici tvrde da su te kugle dokaz da su još u stara vremena na područje današnje Bosne i Hercegovine padali meteoriti.Nakon što je veliki broj meteorita u petak pao na području Rusije i povredio više od 1.200 osoba, i meteorit koji je pronađen u kamenolomu u Kostajnici kod Doboja preko noći je postao atrakcija. Ljudi u ovom naselju, ali i svi koji putuju regionalnim putem Doboj – Modriča bace pogled, a mnogi svrate da vide “čudo” o kojem se priča. Mnogi se pored jajastog kameno-metalnog tela slikaju i za uspomenu.- Meteorit je, prema pričama najstarijih meštana Kostajnice koje se prenose s kolena na koleno stotinama godina, nakon što je pao i napravio veliki krater, iz zemlje virio manjim delom. Niko ga nije ni uspeo izvaditi, jer je težak oko osam tona. Ali, nakon dešavanja u Rusiji, od subote ujutro svi dolaze da ga vide – kaže Dimšo Tatić, vlasnik obližnjeg kamenoloma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track