ČUDOM SE STVORIO: Rusi pokazali delove meteorita!

Misterija se nastavlja

ČUDOM SE STVORIO: Rusi pokazali delove meteorita!

Planeta -
Meteorit od 10 tona ušao je u Zemljinu atmosferu supersoničnom brzinom od najmanje 54.000 km na sat i raspao se na delove
1 / 7

BEOGRAD - Ruski naučnici izjavili su danas da su pronašli ostatke meteorita koji je u petak eksplodirao iznad Urala jačinom atomske bombe i od čijih zvučnih eksplozija je oštećeno nekoliko hiljada zgrada i povređeno oko 1.200 ljudi.

Meteorit težak oko 10 tona, ušao je u Zemljinu atmosferu supersoničnom brzinom od najmanje 54.000 km na sat i raspao se na delove oko 30-50 km iznad tla u Čeljabinskoj oblasti, preneo je AFP.

Uprkos intenzivnom pretraživanju zamrznutog jezera Čebarkul u kome je primećena ogromna rupa za koju se pomislilo da je izazvana padom meteorita, ruski ronioci nisu uspeli da pronađu njegove delove, ali članovi Ruske akademije nauka, koji su juče izveli hemijske testove na neobičnim stenama tvrde da one potiču iz svemira.

"Mi tvrdimo da delovi supstance koje je pronašla naša ekspedicija u blizini jezera Čebarkul imaju sastav meteorita", izjavio je kasno sinoć za RIA Novosti član Ruske akademije nauka Viktor Grokhovski.

Federalni univerzitet Urala, nezavisno od izjave Grokhovskog, postavio je saopštenje na svom veb sajtu sa fotografijom osobe koja drži parče porozne crne stene.

"Ovaj meteorit pripada klasi kondrita" navedeno je u saopštenju univerziteta i dodato da će meteorit najverovatnije biti nazvan Čebarkulski meteorit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja