OTKRIĆE: Napravili ruku koja može da oseća

Revolucionarno dostignuće

OTKRIĆE: Napravili ruku koja može da oseća

Planeta -
Naučnici izradili veštački ekstremitet koji će elektrodama biti povezan s nervnim sistemom pacijenta, što će mu omogućiti da oseti dodir

LOZANA - Tehnika u službi medicine.Naučnici su prvi put napravili robotsku ruku pomoću koje će osobe kojima ona bude presađena moći i da osećaju dodir. Do sada su pacijenti kojima je urađena transplantacija veštačke ruke mogli da je pomeraju, ali su je retko koristili jer nisu imali osećaj u njoj.Proteza sa senzorimaNova bionička ruka biće povezana direktno na nervni sistem pacijenta pomoću elektroda, koje će biti vezane za dva glavna nerva na ruci. Elektrode će pacijentima omogućiti da kontrolišu ruku mislima, a takođe će slati signale nazad mozgu, pa lekari veruju da će tako osobe kojima ruka bude presađena moći da osete dodir.Doktor Silvestro Micera sa Ekol politehnik federal iz Lozane, koji je pomogao da se napravi veštačka ruka, kaže da ona predstavlja veliku nadu za sve kojima je amputiran taj deo tela.- To je prva proteza koja ima senzore za osećaj dodira. Nadamo se da će je pacijenti prihvatiti i da će jednog dana potpuno zaboraviti na to da imaju veštačku ruku. Pacijent će moći da oseti dodir ili udarac, kao i da kontroliše pokret zgloba - kaže dr Micera i dodaje da će, ukoliko se ruka bude dobro pokazala, to dati nadu i nepokretnim ljudima s povredom kičme.Proba mesec danaDr Micera navodi da će prva robotska ruka nove generacije biti presađena anonimnom pacijentu iz Rima ove godine. U pitanju je muškarac koji je u svojim dvadesetim godinama imao nesreću i izgubio ruku ispod lakta. Taj pacijent će nositi ruku mesec dana, a ako se pokaže funkcionalnom, novi modeli razviće se u naredne dve godine.Inače, prva robotska ruka prikačena na nervni sistem pacijenta privremeno je presađena 2009. godine. Pacijent je bio u mogućnosti da pomera prste, napravi pesnicu, drži neki predmet, ali nije imao osećaj dodira. Rekao je da je samo osetio kao da ga iglama bockaju u dlan. Za razliku od starog, novi model bioničke ruke moći će da preko senzora pošalje signal mozgu o dodiru preko jagodica, palca, dlana i zgloba.

Problem je u izgleduJedan od problema koji bi mogao da se javi u slučaju presađivanja nove bioničke ruke jeste pitanje da li će pacijent moći da izdrži da je sve vreme nosi. Lekari ne znaju da li će pacijenti imati potrebu da je skinu jer im smeta i zato što žele da se od nje odmore. Druga stvar koja brine doktore jeste kako što uspešnije sakriti žice kojima se ruka povezuje za nerve pod kožom. Oni se plaše da će žice pod kožom biti upadljive i da se pacijenti neće osećati prijatno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track