MENGELE: Devojkama vadili jajne ćelije pa prodavali

Pukla mreža u Rumuniji

MENGELE: Devojkama vadili jajne ćelije pa prodavali

Planeta -
Prema navodima policije, zaposleni u neimenovanoj klinici u Bukureštu uzimali su jajne ćelije ženama starosti od 18 do 30 godina, za šta su im plaćali između 600 i 800 evra, a onda prodavali ćelije mušterijama u Izraelu za tri do četiri hiljade evra

BUKUREŠT - Policija u Rumuniji privela je 30, a pretresla domove šest osoba zaposlenih u jednoj klinici za veštačku oplodnju, u okviru istrage o ilegalnoj trgovini ljudskim jajnim ćelijama.

Prema navodima policije, zaposleni u neimenovanoj klinici u Bukureštu uzimali su jajne ćelije ženama starosti od 18 do 30 godina, za šta su im plaćali između 600 i 800 evra, a onda prodavali ćelije mušterijama u Izraelu za tri do četiri hiljade evra.

Prema navodima policije, u protivzakonitu trgovinu jajnim ćelijama umešano je 11 državljana Rumunije i Izraela, među kojima je nekoliko doktora, medicinskih sestara i embriologa.

U policiji su saopštili da je većina jajnih ćelija završilo kod izraelskih državljanki koje su dolazile u Rumuniju radi veštačke oplodnje.

Takođe, direktor jedinice za in vitro oplodnju izraelske bolnice Asaf Harofe, uhapšen je u Rumuniji u utorak pod sumnjom na trgovinu ljudskim jajnim ćelijama.Izraelski konzulat u Rumuniji je precizirao da je uhapšen profesor Rafael Ron-El i laboratorijska tehničarka koja ga je pratila, Dafna Komarovski.Izraelska bolnica, Asaf Harofe, u kojoj je profesor Ron-El radio izdala je saopštenje da "u ovom trenutku nema detalja koji se odnose na uhapšene".Rumunska policija je navodno uhapsila i osumnjičene Rumune i ispitivala 30 ljudi na licu mesta o aktivnostima klinike Med novi život.Izraelska bonica, koja je inače smeštena u jednoj vojnoj bazi, je takođe saopštila da se Ron-El bavio u in vitro tretmanima u Bukureštu 15 godina i da ima licencu i radnu dozvolu rumunskih vlasti."Svih tih godina profesor Ron-El je operisao u skladu s izraelskim i rumunskim pravom i mi smo ubeđeni da ni ovog puta nema ničeg izuzetnog u njegovom ponašanju ili ponašanju gospođice Komarovski", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da je Ron-El bio u misiji bolnice na osnovu sporazuma koji je ona potpisala sa fondom za istražvački fond i klinikom u Rumuniji.Blonica je istakla da stoji iza Ron-Ela i Komarovske i da će nastojati da "rastera oblak sumnje“.Izraelsko Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da je profesor Ron - El imao dozvolu za rad sa rumunskim klinikama, ali da mu je bilo zabranjeno da uvozi jajne ćelije i fetuse iz te zemlje u Izrael za potrebe pacijenata. Ministarstvo je dodalo da je nejasno da li je on to radio. To ministarstvo priznaje smo tri klinike za in vitro oplođavanje izraelskih žena-dve u Kijevu i jednu u Brnu.Izraelski mediji podsećaju da to nije prva afera nelegalne kupovine jajnih ćelija u Rumuniju u koju su umešani Izraelci . Jula 2009. u jednoj drugoj klinici uhapšena su dva izraelska doktora, obojica osumnjičena za trgovinu te vrste.Oni su potom oslobođeni, ali su im pasoši oduzeti i nisu mogli da odu iz Rumunije četiri meseca dok, zbog diplomatskom pritiska, nisu vraćeni u jevrejesku državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track