SAD zabranjuju slatke sokove u velikim čašama

Zbog zdravijeg života

SAD zabranjuju slatke sokove u velikim čašama

Planeta -
Odbor za zdravlje je septembra prošle godine odobrio da se u restoranima, prodavnicama brze hrane, bioskopima i na drugim mestima zabrani prodaja napitaka koji sadrže velike količine šećera u čašama većim od 450 grama

NJUJORK - Prvi put u SAD bi mogli biti zabranjena prodaja zaslađenih napitaka u velikim čašama, i to u Njujorku, već za tri nedelje - ako sud ne prihvati prigovor proizvođača i prodavaca na tu odluku. Sudija Vrhovnog suda na Menhetnu nije odmah doneo odluku o prigovoru, ali ni rekao kada će to učiniti.

Zabrana prodaje zaslađenih pića u čašama većim od 450 grama mogla bi stupiti na snagu 12. marta. Gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg pokušava da se na taj način izbori sa sve većim problemom gojaznosti i podstakne svoje sugrađane da vode zdraviji život. Pojedini kritičiri vide zabranu kao mešanje u lični život.

Ograničenje će "znatno uticati na javno zdravlje i što se pre to dogodi, to bolje", rekao je sudiji gradski pravobranilac Mark Mušenhajm (Musćenheim).

Gradski odbor za zdravlje je septembra prošle godine odobrio da se u restoranima, prodavnicama brze hrane, bioskopima i na drugim mestima zabrani prodaja napitaka koji sadrže velike količine šećera u čašama većim od 450 grama.

Gradski zvaničnici su se pozvali na istraživanja koja su pokazala da su zaslađena pića jedan od najvažnijih uzroka gojaznosti i kažu da će ograničenje pomoći. Protivnici kažu da je uvredljivo smatrati da potrošači ne znaju šta rade, i da nije pravedno da se ograničenja uvode samo za određene napitke i samo na određenom mestu.

Zabrana se ne bi odnosila na alkoholna pića, šejkove, kafu i nezaslađene sokove, kao ni na bilo koja zapakovana zaslađena pića koja se prodaju u prodavnicama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track