Janšina korupcionaška afera ruši slovenačku vladu

Pred raspadom

Janšina korupcionaška afera ruši slovenačku vladu

Planeta -
U vladi ostaje još jedino stranka Nova Slovenija nakon što su iz koalicije ranije izašle Građanska lista i Demokratska stranka penzionera. Od 90 članova parlamenta, Janša sada ima podršku 30 poslanika

LJUBLJANA - Vlada Slovenije se našla na ivici raspada, pošto su je napustila dvojica ministara iz Narodne partije Slovenije. To je treća stranka koja je napustila koaliciju desnog centra od kada je u januaru premijer Janez Janša optužen za korupciju.

Komisija za borbu protiv korupcije je optužila Janšu da nije prijavio prihod od 210.000 evra. Pre mesec dana je Građanska lista napustila koaliciju, a zatim i Demokratska partija penzionera Slovenije. Janša je već optužen za korupciju prilikom kupovine oklopnih transportera za vojsku, ali odbacuje optužbe. U sredu bi parlamet trebalo da se izjasni o poverenju vladi, javlja AP.

U vladi ostaje još jedino stranka Nova Slovenija nakon što su iz koalicije ranije izašle Građanska lista i Demokratska stranka penzionera. Od 90 članova parlamenta, Janša sada ima podršku 30 poslanika.

Najveća opoziciona stranka Pozitivna Slovenija je zatražila glasanje o nepoverenju vladi i razgovare o novoj vladajućoj koaliciji sa partijama koje su napustile Janšin blok i sa Socijaldemokratskom partijom šefa države Boruta Pahora. Ukoliko Pozitivna Slovenija uspe da obezbedi dovoljnu podršku novoj vladi, biće izbegnuti novi izbori.

Vanredni izbori su održani pre 14 meseci, javlja DPA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track