Izgubio bitku: Umro Ugo Čaves!

Kraj

Izgubio bitku: Umro Ugo Čaves!

Planeta -
Kako javlja Rojters, predsednik Venecuele Ugo Čaves izgubio je dvogodišnju bitku sa rakom i preminuo u vojnoj bolnici u Karkasu...

KARAKAS- Kako javlja Rojters, predsednik Venecuele Ugo Čaves(58) izgubio je dvogodišnju bitku sa rakom i u 16.25 po lokalnom vremenu preminuo u vojnoj bolnici u Karkasu, saopštio je potpredsednik Nikolas Maduro u televizijskom obraćanju.

Socijalistički lider bio je 14 godina na čelu Venecuele.

Čavez se nije pojavio u javnosti niti se oglasio skoro tri meseca, otkada je podvrgnut operaciji na Kubi, što je bila četvrta operacija od kada mu je bolest dijagnostifikovana, sredinom 2011. godine. Posle operacije 11. decembra, pojavile su se višestruke komplikacije, uključujući neočekivano krvarenje i prethodnu tešku respiratornu infekciju koja je, kako su zvaničnici rekli, izlečena.

Vlada Venecuele ranije je saopštila da je Čavezovo zdravstveno stanje znatno pogoršano zbog teške respiratorne infekcije. Lider Venecuele je prošao nekoliko iscrpljujućih tura hemoterapije i radijacije, a dva puta do sada objavljivao je da je izlečen. Ranije je bilo glasina da je umro, a opozicioni su lideri optuživali potpredsednika Madura da uporno laže o stvarnom zdravstvenom stanju predsednika.

Ovaj vatreni populista, objavio je socijalističku revoluciju u Venecueli, krstaški se borio protiv američkog uticaja u toj južnoameričkoj zemlji i podržavao je obnovu vladavine levice širom Latinske Amerike. Na vlast je došao 1998. godine, preživeo je puč protiv svoje vladavine 2002. godine, i još dva puta je reizabran na funkciju.

Verovalo se da mu je bolje: Čaves sa ćerkama po povratku sa Kube
Verovalo se da mu je bolje: Čaves sa ćerkama po povratku sa Kube

Čaves je prošle godine reizabran za predsednika, ali nije položio zakletvu za novi mandat, pošto je bio na lečenju na Kubi. Prema Ustavu, vršilac dužnosti predsednika biće šef parlameta Diosdado Kabeljo.

Potpredsednik Maduro saopštio je da je Čeves preminuo samo nekoliko sati nakon što je u obraćanju medijima govorio o lošem zdravstvenom stanju predsednika i o tome da su dvojica diplomata SAD proterana iz zemlje. Maduro je tada optužio je "istorijske neprijatelje" Venecuele da su napali predsednika Uga Čavesa tako što su kod njega izazvali rak.

U dugom govoru koji je direktno prenosila televizija posle sastanka političkog i vojnog vrha, Maduro je naveo da se stanje Čavesa pogoršalo i da je dobio novu respiratornu infekciju.

"Ne sumnjamo uopšte, a stići će dan u istoriji kada ćemo moći da formiramo naučnu komisiju (koja će otkriti) da su komandanta Čavesa ovom bolešću napali istorijski neprijatelji ove zemlje i tražili slabu tačku da pogode zdravlje našeg komandanta", rekao je Maduro. Najuži krug Čavsovih saradnika već dugo tvrdi da su SAD odgovorne za neuspeli pokušaj svravanja Čavesa 2002. godine, a i on sam je u svojim govorima Sjedinjene Države navodio kao glavne krivce za krize širom sveta.

Pre odlaska na Kubu, Madura imenovao za svog naslednika
Pre odlaska na Kubu, Madura imenovao za svog naslednika

Maduro se smatra naslednikom Čavesa, a veću ulogu preuzeo je nakon što je Čaves početkom decembra, posle izbora na kojima je pobedio, otišao na Kubu da se i četvrti put podvrgne tretmanu protiv kancera. Od odlaska na Kubu 11. decembra, Čaves se lično nije pojavljivao u javnosti. Sredinom februara objavljene njegove fotografije sa ćerkama, iz bolnice na Kubi.

Zvaničnici se nisu oglašavali o detaljima u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem. Poznato je da je imao karcinom u predelu karlice, ali se ne zna koje organe je zahvatio i šta je tačno operisano. Prvi put dijagnoza mu je postavljena u junu 2011. godine. Vlada je navela da se on sa Kube vratio 18. februara i da se od tada nalazio u vojnoj bolnici u Karaksu.

Vojska Venecuele se zaklela na vernost Maduru
Vojska Venecuele se zaklela na vernost Maduru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja