JEDNOGLASNO:Izglasane oštre sankcije Severnoj Koreji

Ujedinjene nacije

JEDNOGLASNO:Izglasane oštre sankcije Severnoj Koreji

Planeta -
Nacrt rezolucije koji je jednoglasno usvojio 15-očlani Savet, rezultat je pregovora koji su tri nedelje trajali između Sjedinjenih Američkih Država i Kine

NJUJORK - Kao odgovor na treću nuklearnu probu Severne Koreje, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija izglasao je danas rezoluciju koja predviđa oštrije finansijske sankcije protiv Pjongjanga.

Nacrt rezolucije koji je jednoglasno usvojio 15-očlani Savet, rezultat je pregovora koji su tri nedelje trajali između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, pošto je 12. februara Severna Koreja izvela treću nuklearnu probu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, bivši severnokorejski šef diplomatije, saopštio je da rezolucija "šalje nedvosmislenu poruku Severnoj Koreji da međunarodna zajednica neće tolerisati nameru te zemlje da razvija nuklearno oružje".

Prema saopštenju američke ambasadorke u UN Suzan Rajs, nove sankcije protiv Pjongjanga biće "veoma oštre".

"Sve u svemu, ove sankcije biće žestoke. One će proširiti izolaciju Severne Koreje i postaviti nove granice severnokorejskim liderima u njihovom izazivanju međunarodne zajednice", rekla je Suzan Rajs.

Februarska podzemna atomska eksplozija Pjongjanga bila je treća proba od 2006. Ona je usledila posle lansiranja balističke rakete dugog dometa u decembru.

Obe probe su pokazale da Severna Koreja napreduje u razvoju rakete dometa od 10.000 kilometara i smanjenju nuklerne bombe do dimenzija koju bi raketa mogla da ponese.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja