UBICA BRODOVA: Raketa mornarice SAD sejaće smrt na moru
Foto: Lockheed Martin

Novo oružje Pentagona

UBICA BRODOVA: Raketa mornarice SAD sejaće smrt na moru

Planeta -
Sama raketa LRASM predstavlja zapravo evoluciju raketnog sistema Joint Air-to-Surface Standoff Missile

VAŠINGTON – Agencija za projekte i napredna istraživanja ( DARPA) u želji da pojača pomorsku moć američke mornarice kreirala je novu protivbrodsku raketu LRASM koju protivnik neće moći videti, sve dok ne bude prekasno, koja bi trebala uskoro da uđe u operativnu upotrebu.

Ceo projekat vredi 71 milion dolara, a glavni proizvođač je američka kompanija Lokid Martin. Sama raketa LRASM predstavlja zapravo evoluciju raketnog sistema Joint Air-to-Surface Standoff Missile koji je počeo s razvojem 1998. godine i čija jedna raketa košta 700.000 dolara.

LRASM je poslednji put tesitran nedavno, sa platforme strategijskog bombardera B.-1B i letela je do svoje mete putanjom da je niko nije uočio dok nije bilo prekasno za reakciju cilja koji je bio napadnut.Raketa LRASM je naoružana sa probojnom i eksplozivno-rasprskavajućom bojevom glavom. Raketa ima sposobnost autonomnog leta danju i noću u svim vremenskim uslovima.

Raketa ima multimodalni sensor povezan sa bazom podataka, unapređeni antiradarski system za otkrivanje i uništavanje specifičnih ciljeva unutar grupe brodova, povezanih sa GPS, objasnili su stručnjaci kompanije Lokid Martin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track