Kim Džong-un: Spremite se za rat

Zveckaju oružjem

Kim Džong-un: Spremite se za rat

Planeta -
Severnokorejski lider kazao je pripadnicima artiljerije da bi rat mogao odmah da počne

SEUL - Severnokorejski lider Kim Džong-un pozvao je vojsku da bude "maksimalno spremna" za rat, dok severnokorejska štampa prenosi da je Pjongjang proglasio nevažećim sporazum o primirju kojim je 1953. okončan Korejski rat.

Kim Džong-un kazao je pripadnicima artiljerije nedaleko od spornih voda zbog kojih su proteklih godina vođeni krvavi sukobi da bi "rat mogao odmah da počne" preneli su severnokorejski državni mediji.

Kimova poseta i poništavanje sporazuma o primirju reakcija su na prošlonedeljno pooštravanje sankcija UN zbog severnokorejske nuklearne probe 12. februara. Pjongjang je, takođe, zapretio nuklearnim napadom na SAD. Nije, ipak, jasno šta će uslediti i da li će Severna Koreja ostvariti neku od svojih pretnji.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane saopštilo je da nema nikakvih znakova da njen severni sused planira napad ili novu nuklearnu ili raketnu probu i ocenilo da Pjongjang samo pokušava da izvrši "psihološki pritisak" na Seul.

Portparol UN poručio je da Pjongjang ne može jednostrano da odustane od sporazuma o primirju, koji je i dalje na snazi. Pored toga, Severna Koreja je još daleko od faze u kojoj će posedovati nuklearne bojeve glave koje mogu da predstavljaju pretnju po SAD.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap prenela je i da je Pjongjang prekinuo i direktnu telefonsku vezu sa Južnom Korejom koja je korišćena za hitne direktne kontakte dve strane. Sporazumom o primirju iz 1953. okončan je trogodišnji rat Severne i Južne Koreje u kojem je poginulo oko 1.200.000 ljudi sa južnokorejske strane i oko 1.000.000 sa severnokorejske, kao i 600.000 kineskih i 36.500 američkh vojnika. Južna Koreja i SAD počele su u ponedeljak združenu vojnu vežbu, pod nazivom "Ključna odlučnost", koja će trajati dve nedelje. U vežbi učestvuje više od 13.000 vojnika - 10.000 južnokorejskih i 3.500 američkih. Pjongjang je osudio održavanje vojne vežbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track