ZAKON: Guranje jezika u usta nije silovanje

Holanđani presudili

ZAKON: Guranje jezika u usta nije silovanje

Planeta -
Ovom odlukom poništena je i odluka Vrhovnog suda Holandije iz 1998. godine, prema kojoj je silovanje definisano kao svaki oblik neželjene seksualne penetracije

HAG - Vrhovni sud Holandije presudio je da "prinudni poljubac jezikom" ubuduće u sudskim postupcima neće moći da se kvalifikuje kao silovanje.

U jednom od najneobičnijih slučajeva u istoriji Vrhovnog suda, petočlano veće, sastavljeno od trojice muškaraca i dve žene, poništilo je odluku nižeg suda, koji je muškarca osudilo za silovanje zbog toga što je, kako je obrazloženo, "na silu ugrugao jezik u usta jednoj devojci".

Današnjom odlukom poništena je i odluka Vrhovnog suda Holandije iz 1998. godine, prema kojoj je silovanje definisano kao "svaki oblik neželjene seksualne penetracije".

U obrazloženju današnje presude navodi se da je nasilni poljubac i dalje kažnjiv, ali ne na isti način kao nasilni seksualni odnos.

Prema toj odluci, nasilni poljubac ubuduće će se tretirati kao krivično delo koje povlači maksimalnu kaznu od osam godina zatvora, dok je za najveća kazna za silovanje 12 godina.

Definicija silovanja različita je u raznim državama. U Francuskoj se nasilno guranje jezika u usta po zakonu može tretirati kao silovanje, ali sudovi to u praksi nikada ne rade, dok u Nemačkoj poljubac ne može da se kvalifikuje kao silovanje.

Nasilni poljubac ni u Velikoj Britaniji od 2003. godine ne može da se tretira kao silovanje, jer je tada zakonom propisano da je nasilni seksualni čin najteže krivično delo za koje može da bude izrečena doživotna kazna zatvora.

Što se tiče slučaja u Holandiji, on je sada vraćen na ponovno razmatranje provostepenom sudu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track