CRNI DIM: Papa nije izabran iz prvog glasanja

Tajna konklava

CRNI DIM: Papa nije izabran iz prvog glasanja

Planeta -
Crni dim je videlo nekoliko hiljada vernika okupljenih na trgu Svetog Petra, i on znači da će 115 kardinala održati u sredu ujutru novu rundu glasanja

VATIKAN - Crni dim se izvio iznad Sikstinske kapele u Vatikanu, što znači da kardinali rimokatoličke crkve nisu izabrali papu tokom prvog glasanja na njihovoj tajnoj konklavi.

Crni dim je videlo nekoliko hiljada vernika okupljenih na trgu Svetog Petra, i on znači da će 115 kardinala održati sutra ujutru novu rundu glasanja.

Kardinali će ostati zatvoreni iza srednjevekovnih zidova Vatikana sve dok ne izaberu naslednika pape Benedikta XVI, koji je abdicirao prošlog meseca, podseća britanska agencija.

Kada se kardinali budu složili oko novog pape, iz glavnog dimnjaka na krovu Sikstinske kapele će se izdići beli dim i zazvoniće zvona bazilike Svetog Petra.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je izjavio danas da će konklava trajati dva do najviše četiri dana.

Papa treba da dobije podršku dvotrećinske većine, tako da je za izbor novog poglavara 1,2 milijarde vernika potrebno 77 glasova kardinala.

Novog papu čekaju veliki izazovi vođenja Crkve koja se bori s brojnim problemima, od seksualnog zlostavljanja do optužbi za korupciju u Vatikanu, koji su se pokazali prevelikim teretom za odlazećeg poglavara Rimokatoličke crkve, navode agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track