IZBOR PAPE 2. DAN: Opet crni dim
Foto: Reuters

Sikstinska kapela

IZBOR PAPE 2. DAN: Opet crni dim

Planeta -
Ako papa ne bude izabran do subote, tog dana konklava neće zasedati

VATIKAN - Crni dim jutros se pojavio iz dimnjaka Sikstinske kapele, što znači da konklava još nije izabrala novog rimokatoličkog poglavara.

Ukupno 115 kardinala jutros je nastavilo konklavu koja je počela juče posle podne, kako bi izabrala naslednika pape Benedikta Šesnaestog koji se povukao 28. februara. Da bi papa bio izabran, potrebna je podrška 77 od 115 kardinala s pravom glasa, odnosno onih mlađih od 80 godina. Danas je prvi "puni dan rada konklave", sa dva prepodnevna i dva poslepodnevna glasanja, a to će se nastaviti i naredna dva dana. Ako papa ne bude izabran do subote, tog dana konklava neće zasedati.

U nedelju će se, nakon bogosluženja, posle podne nastaviti glasanje. Ako se i tada, posle novih sedam glasanja ne izabere papa, pravi se pauza.

Ako papa ne bude izabran posle 34 glasanja, tada će se kardinali odlučivati za jednog od dvojice kardinala koji su dobili najviše glasova. U proteklih 100 godina, nijedna konklava nije trajala duže od pet dana.

Italijanska i nemačka štampa predviđaju da bi sledeći papa mogao da bude kardinal u Nemačkoj poreklom iz Sao Paula, Odilo Šerer, koji ima 63 godine i za papu je "relativno mlad", i koji, međutim, nije, kako se misli, modernista i reformator.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track