Papa Franja: Uzmite vi krst od zlata meni je dobar ovaj
Foto: REUTERS

Prva svađa na balkonu

Papa Franja: Uzmite vi krst od zlata meni je dobar ovaj

Planeta -
Franja I se u sredu uveče se gotovo posvađao sa vođom monsinjorom Gvido Marinijem organizatorom liturgijskog slavlja, koji mu je predložio da preko bele haljine obuče crveni plašt i zlatni krst, što je on odbio

VATIKAN – Izbor pape Franje I izgleda nije započeo bez skandala, koji su započeli već na samom njegovom predstavljanju stotinama hiljada vernika okupljenih na trgu Svetog Petra.

Franja I se u sredu uveče se gotovo posvađao sa vođom monsinjorom Gvido Marinijem organizatorom liturgijskog slavlja, koji mu je predložio da preko bele haljine obuče crveni plašt i zlatni krst, što je on odbio.

- Stavite vi taj krst.... Meni je dobar i ovaj krst od metala, koji sam dobio kada sam postao sveštenik, izletelo je je iz usta novom papi.

Skromnost papae se videla u prvim časovima njegovog pontifikata. Franja I posle izbora nije iskoristio svoju privilegiju prevoza specijalnim papa mobilom, već se sa ostalim kardinalima odvezao minibusom u Domus Santa Marta, kuću u kojoj su smešteni bili konklavisti. Papa Franjo nije koristio papinski automobil koji nosi registarske oznake SCV1, odnosno najvažniji automobil u Vatikanu, već automobil s registracijom CV odnosno 'Grad Vatikan'.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track