U ŠOKU: Papina porodica i srećna i tužna!
Foto: REUTERS

Mole se za svog rođaka

U ŠOKU: Papina porodica i srećna i tužna!

Planeta -
Osećanja su podeljenja. S jedne strane sreća, ali istovremeno nostalgija jer znaju da voljenog strica sada neće videti

VATIKAN - Porodica novoizabranog pape Fransiska je u šoku, srećna, ali i tužna jer se sada pitaju kada će ga ponovo videti. Papin bratanac Hose Bergoljo (29) ispričao je novinarima da se nakon vesti o izboru Horhea Bergolja za poglavara Rimokatoličke crkve, cela porodica okupila i molila za papu.

“Bili smo uzbuđeni i emitovni i prisećali smo se porodičnih anegdota”, ispričao je Hose koji kaže da je za vest da mu je stric izabran za papu saznao na poslu. Hose je za argentinski list “La Nasion” ispričao da je bio u šoku i da nije verovao onome što čuje, preneo je Rojters.

“Odmah sam otišao s posla kako bi sa majkom i papinom sestrom Mariom Elenom proslavio”, kazao je Hose. Osećanja su mu kaže podeljenja. S jedne strane je srećan, ali istovremeno oseća i nostalgiju jer zna da voljenog strica sada neće videti. “Poslednji put kada smo se videli nismo spominjali konklavu, ali smo bili svesni činjenice da bi mogao biti izabran”, naveo je Hose. Inače, porodica papu opisuje kao skromnog i štedljivog.

Papin rođak kaže da su mu za put na konklavu poslali avionsku kartu za prvu klasu, ali da je on molio da ga premeste u ekonomsku kojom je uvek putovao. Opisuju ga i kao čoveka od naroda, velike poniznosti i velikog srca, ali i čoveka koji, kako kažu, stoji čvrsto na zemlji.

Naučio je da kuva nakon što je njegova majka Regina Maria Sivori ostala paralizovana posle petog porođaja. “Sve nas je naučila da znamo da skuvamo makar špagete milaneze”, ispričao je jednom papa, a kuvanje je usavršio na fakultetu gde je uvek bio zadužen za nedeljni ručak. Papa Bergoljo se, vele, nikada nije hvalio svojim kulinarskim umećem, a jednom prilikom je na pitanje novinara o kuvarskim sposobnostima odgovorio:“Do sada nikoga nisam otrovao”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track