PREVARA: Svinjetina u halal proizvodima

Otkriveno u Norveškoj

PREVARA: Svinjetina u halal proizvodima

Planeta -
U halal proizvodima uopšte ne bi trebalo da bude svinjetine, a kada pronađemo toliku količinu, ne verujemo da se je u pitanju slučajnost, već da je reč o prevari", rekla je Ketrin Svinland iz Agencije za sigurnost hrane.

OSLO - Norveška agencija za bezbednost hrane saopštila je da će podneti krivičnu prijavu protiv jedne prehrambene kompanije, nakon što je pronašla velike količine svinjetine u proizvodima označenim kao halal.Testovi su urađeni zbog afere sa konjskim mesom koja potresa Evropu, ali je na iznenađenje nađeno svinjsko.

"Meso za kebab, koje je norveška grupacija Kuras prodavala restoranima, sadrži između pet i 30 odsto svinjetine i nosilo je oznaku halal", navodi se u saopštenju Agencije.

"Podnećemo krivičnu prijavu protiv proizvođača", rekla je Ketrin Svinland iz Agencije za sigurnost hrane.

"U halal proizvodima uopšte ne bi trebalo da bude svinjetine, a kada pronađemo toliku količinu, ne verujemo da se je u pitanju slučajnost, već da je reč o prevari", rekla je ona.

Portparol Agencije z abezbednost hrane Ragnhild Arnesen kaže da je trgovinski lanac Kuraas AS, koji je etiketirao sporno meso kao "halal", odnosno pogodno za ishranu muslimanskih vernika, povukla svo meso iz supermarketa i restorana.

Muslimanima je, po verskom propisu, zabranjeno da jedu svinjetinu. Kompanija Kuraas AS je objavila izvinjenje na svom sajtu, navevši da u saradnji sa agencijom za bezbednost hrane radi na utvrđivanju odgovornosti za propust.

Izvinila se i jedna britanska klanica pošto se ispostavilo da je njeno meso etiketirano kao "halal pileće viršle" sadržalo takođe svinjetinu. To meso dospelo je u ishranu u jednoj školi u Britaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track