AFERA LOREAL: Sarkozi će u zatvor?

AFERA LOREAL: Sarkozi će u zatvor?

Planeta -
Protiv bivšeg francuskog predsednika podignuta preliminarna optužnica zbog sumnje da je za svoju kampanju 2007. od Lilijan Betankur uzeo četiri miliona evra

PARIZ - Dolijao.Bivši predsednik Francuske Nikola Sarkozi (58) mogao bi da završi u zatvoru. Sud u Bordou podigao je preliminarnu optužnicu koja ga tereti da je iskoristio najbogatiju ženu Francuske Lilijan Betankur (90), vlasnicu „Loreala“, i za svoju kampanju 2007. od nje nekoliko puta uzeo ukupno četiri miliona evra u kešu. Na osnovu toga vodiće se dalja istraga, koja bi bivšeg predsednika trebalo da izvede pred sud.Nekadašnji prvi čovek Francuske još od 2010, kad je afera prvi put izašla u javnost, tvrdi da nije primao ogromne donacije od Betankurove, ali su protiv njega više puta svedočili njeni nekadašnji saradnici. Međutim, zbog nedovoljno dokaza i zbog toga što ga je do maja 2012. štitio predsednički imunitet, protiv njega nije pokrenuta istraga, iako je više puta bio na saslušanjima.Ipak, pre dva dana on se na novom ispitivanju u sudu suočio s novim svedocima, nekadašnjim batlerom Betankurove, domaćicom, medicinskom sestrom i sobaricom. Oni su sudiji rekli da je bivši predsednik nekoliko puta 2007. lično dolazio u vilu vlasnice „Loreala“ da uzme novac, a njeni lekari svedočili su da žena već godinama pati od demencije i da je lako mogla da bude prevarena.Sarkozi je sve navode pokušao da negira. Tvrdio je da je jednom posetio zdanje Betankurove i da tada nije došao da vidi nju, već njenog supruga.Tjeri Erzog, advokat Sarkozija, oštro je kritikovao istragu protiv bivšeg predsednika. On je naveo da je Sarkozi borben, ali da smatra da ga tretiraju skandalozno.Inače, afera „Betankur“ počela je u proleće 2010, kad je ćerka bogatašice Betankurove optužila fotografa Fransoa-Marija Banijea da je od njene majke na prevaru dobio velike sume novca. Ta istraga prerasla je ubrzo u politički skandal jer je otkriveno da se novac na sličan način slivao i u kasu vladajuće stranke UMP.

Politička nameštaljkaPripadnici francuske desnice pobesneli su zbog odluke suda da zvanično pokrene postupak protiv Sarkozija zbog umešanosti u korupciju, rekavši da je ona čisto politički motivisana. Predsednik Sarkozijeve desničarske stranke UMP Žan-Fransoa Kope rekao je da takva situacija potpuno obezvređuje jednog čoveka, ali i institucije Francuske i njen sudski sistem.

Dozvoljene donacije do 7.500 evraPrema francuskom zakonu, donacije za političke stranke koje učestvuju u izborima mogu da iznose najviše 7.500 evra godišnje po osobi. Takođe, samo 150 evra donatori mogu da izdvoje u kešu i daju svom političkom kandidatu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track