UZBUNA: Smrtonosni virus nestao iz laboratorije u Teksasu!

Panika u SAD

UZBUNA: Smrtonosni virus nestao iz laboratorije u Teksasu!

Planeta -
Bočicu s virusom gvanarito, koji izaziva mišju groznicu izgubio centar u Teksasu, sumnja se da je kod terorista

GALVESTON - Misteriozan nestanak.Bočica sa smrtonosnim virusom gvanarito, koji može da izazove hemoragičnu, to jest mišju groznicu, nestala je iz laboratorije istraživačkog centra u gradu Galvestonu u američkoj državi Teksas. Amerikanci su sada u panici da je bočica s virusom zapala u ruke terorista ili drugih kriminalnih grupa, koji bi mogli da ih zaraze mišjom groznicom i ubiju milione ljudi.Sa Univerziteta u Teksasu, odakle je u sredu iz zamrzivača nestala epruveta s virusom, saopšteno je da nije bilo propusta u obezbeđivanju laboratorije i da niko od zaposlenih nije ukrao smrtonosnu groznicu. Međutim, zbog misterioznog nestanka bočice vlasti u Teksasu i FBI pokrenuli su opsežnu istragu. Iako zvaničnici Univerziteta pretpostavljaju da je nestala bočica slučajno uništena tokom loboratorijskog čišćenja, američke vlasti žele sa sigurnošću da potvrde da otrovna supstanca nije ukradena i pozivaju građane da ne paniče.Međutim, strahuje se da opaki virus može da se upotrebi kao biološko oružje, jer se prenosi i vazduhom, a može da dovede do ozbiljnih oboljenja. Početni simptomi mišje groznice su povišena temperatura, zamor, nesvestica, bolovi u mišićima, gubitak snage i iscrpljenost, a kasnije potkožno krvarenje u unutrašnjim organima. Pacijenti mogu da dožive šok, komu ili grčenje mišića. Vakcina protiv opakog virusa ne postoji, a ako se ne leči na vreme, smrt nastupa za oko tri nedelje.Medicinski stručnjaci tvrde da ovaj virus, poreklom iz Venecuele, prenose samo venecuelanski kratkorepi pacovi, ali nisu sigurni da li može da preživi u severnoameričkim glodarima.

U Venecueli umrlo 150 ljudiOd 1989. do 2006. u ruralnim delovima Venecuele od virusa gvanarito obolelo je 618 ljudi, a njih 150 umrlo je u najgorim mukama jer nisu na vreme otišli do bolnice. Skoro svi zaraženi ljudi su radili u šumi kao drvoseče ili lovci.

Mišja ili hemoragična groznicaSimptomi♦ povišena temperatura♦ nesvestica♦ bolovi u mišićima♦ iscrpljenost♦ unutrašnje krvarenje♦ komaLečenje♦ antivirusni lekovi♦ antibioticiProcenat smrtnosti♦ Do 10 odsto

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track