Odradili ste sjajan posao,verujem da će se ostale zemlje Zapadnog Balkana ugledati na vas, naglasio je evropski komesar za proširenje

ZAGREB - Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas u Zagrebu da Hrvatska ispunjava sve obaveze za ulazak u Evropsku uniju 1. jula ove godine.

File je na vanrednoj sednici Vlade Hrvatske predstavio završni izveštaj Evropske komisije o pretpristupnom monitoringu koji je objavljen danas u Briselu i u kojem se ocenjuje da Hrvatska ispunjava obaveze i zahteve iz pristupnih pregovora u svim poglavljima i biće spremna za članstvo 1. jula 2013.

Pozitivnim izveštajem omogućava se nastavak procesa ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u preostalim državama članicama koje to nisu učinile.

"Ovo je doista prekretnica u Hrvatskoj priči na putu u EU. Odlučnost i godine napornog rada itekako su se isplatile", rekao je File na sednici hrvatske vlade.

On je dodao da mu je drago što su svi zahtevi ispunjeni ili će uskoro biti ispunjeni.

"Odradili ste sjajan posao,verujem da će se ostale zemlje Zapadnog Balkana ugledati na vas", naglasio je evropski komesar za proširenje.

Završnim izveštajem o monitoringu obuhvaćena su tri najteža poglavlja evropske pravne tekovine u hrvatskim pregovorima - Tržišna utakmica, Pravosuđe i temeljna prava, kao i Pravda, sloboda i bezbednost. Komisija je u svom poslednjem izveštaju o monitorigu u oktobru 2012. godine identifikovala deset zadataka koje Hrvataka mora da ispuni do predviđenog ulaska u EU sredinom godine. Ključni zadaci su bili sređivanje situacije oko javne nabave i privatizacije brodogradilišta, nastavak borbe protiv korupcije i jačanje granične policije za čuvanje granice po ulasku u EU.

Hrvatska je prva država za koju je uveden pretpristupni monitoring kojim se osigurava da zemlja u EU uđe spremna, bez potrebe da se nad njom provodi kontrola, kao u slučaju Rumunije i Bugarske, pošto postane članice. Hrvatski pristupni ugovor s EU treba da ratifikuje još pet država članica EU - Nemačka, Danska, Belgija, Holandija i Slovenija