Sve više Amerikanaca izlečeno od raka

Uspeh

Sve više Amerikanaca izlečeno od raka

Planeta -
Iz izveštaja američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objavljenog u januaru, proističe da sve manje Amerikanaca umire od raka, što je trend koji je otpočeo još početkom devedesetih godina

VAŠINGTON- Broj Amerikanaca koji preživljavaju rak je u porastu i očekuje se da će u narednoj deceniji dostići 18 miliona, objavljeno je u izveštaju Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR).

To bi predstavljalo povećanje za 30 odsto u odnosu na podatke iz januara 2012, prema kojima je 13,7 miliona Amerikanaca preživelo neku vrstu kancera, prenosi AFP.

Predviđeni porast će, ipak, najviše biti posledica starenja američkog stanovništva. Računa se da će 2020. godine dve trećine onih građana SAD koji su preživeli rak činiti osobe starosti od 65 i više godina.

"Kako da obezbedimo da ti pacijenti nemaju samo duži, nego i zdraviji i produktivniji život, će za nas predstavljati ključni izazov", ističe Džulija Roulend, direktorka Kancelarije za preživljavanje raka, pri američkom Nacionalnom institutu za rak.

Izveštaj AACR ukazuje da među onima koji su preživeli rak 22 odsto čine žene koje su bolovale od raka dojke, a 20 odsto muškarci koji su imali rak prostate.

Amerikanci koji su imali rak pluća čine, međutim, samo tri odsto preživelih.

"Kod psacijenata koji su imali rak prostate imamo gotovo stoprocentno preživljavanje tokom pet godina, a veliki pomak je ostvaren i kod raka dojke, kod kojeg danas gotovo 89 odsto obolelih preživi pet godina, prema 75 odsto 1975. godine", ističe Roulendova.

Ona napominje da je očigledno da su kod raka pluća nužna bolja dijagnostička sredstva i unapređenje terapije.

Iz izveštaja američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), objavljenog u januaru, proističe da sve manje Amerikanaca umire od raka, što je trend koji je otpočeo još početkom devedesetih godina.

Između 2000. i 2009. godine, stopa smrtnosti od raka među američkim muškarcima je smanjena za 1,8, a među ženama za 1,4 odsto.

Od raka u SAD svakog dana umre više od 1.500 ljudi. U prošloj godini od ove bolesti je preminulo 301.820 muškaraca i 275.370 žena, najnoviji su podaci Američkog udruženja za rak.

Svake godine rak se dijagnozira kod oko 1,6 miliona Amerikanaca.,

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track