DOSIJE X: Izveštaj o letećim tanjirima najčitaniji fajl Ef-Bi-Aja

Milion pregleda

DOSIJE X: Izveštaj o letećim tanjirima najčitaniji fajl Ef-Bi-Aja

Planeta -
Prema tom izveštaju, u svakom od tri leteća tanjira bila su po tri bića ljudskog oblika u metalik odeći sličnoj onoj koju nose test piloti. Ta bića bila su navodno visoka oko jedan metar.

ALBUKERKI - Dokument američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) iz 1950. godine, koji se odnosi na nepotvrđen izveštaj o tome da su u oblasti Novog Meksika uočeni leteći tanjiri, najčitaniji je fajl te službe u elektronskoj formi.

Dokument datira od 22. marta 1950. godine i poslao ga je tadašnji šef Ef-Bi-Aj odseka u Vašingtonu direktoru te službe Džonu Edgaru Huveru. Izveštaj je prvi put predstavljen javnosti krajem 70-ih godina prošlog veka. Od kako je Ef-Bi-Aj 2011. godine omogućio pristup u elektronskoj formi za oko 6.700 javnih dokumenata, izveštaj o navodnoj pojavi letećih tanjira u Novom Meksiku pregledan je skoro milion puta.

U izveštaju se samo navodi da je nepoznata osoba prenela informaciju da su istražitelji Vojnog vazduhoplovstva prijavili slučaj tri leteća tanjira opažena iznad Novog Meksika. Ef-Bi-Aj je dokument samo obeležio za arhiviranje, ali slučaj nikada nije dodatno istraživan.

Neki delovi u tom dokumenti zatamljeni su tako da ne mogu da se vide, pored ostalog i ime osobe koja je dostavila tu informaciju. Prema tom izveštaju, u svakom od tri leteća tanjira bila su po tri bića ljudskog oblika u metalik odeći sličnoj onoj koju nose test piloti. Ta bića bila su navodno visoka oko jedan metar.

Prema dostavljaču te informacije, leteći tanjiri su otkriveni baš u Novom Meksiku zato što su američke vlasti u toj državi imali najnapredniji radarski sistem u to vreme. Po svoj prilici, slučaj opisan u tom dokumentu nema veze sa slučajem u Rozvelu iz 1947, takođe u Novom Meksiku.

Tada su, navodno, pripadnici Vojnog vazduhoplovstva takođe primetili leteće tanjire, da bi se kasnije ispostavilo da su to bili baloni namenjeni istraživanjima.

"Nekoliko godina kasnije posle incidenta u Rozvelu direktor Huver naložio je svojim agentima, na zahtev Vojnog vazduhoplovstva, da na licu mesta utvrde bilo kakvo prisustvo NLO-a", saopštio je Ef-Bi-Aj.

U saopštenju se dodaje da je to obustavljeno posle nekoliko meseci, u julu 1950. godine, odnosno četiri meseca posle slanja dokumenta koji je danas najčitaniji u arhivi Ef-Bi-Aja. To, prema oceni te agencije, znači da je odeljenje u Vašingtonu zaključilo da nema potrebe dalje istraživati tu priču.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track