Najnovije vesti

SKANDAL: Holandska kraljica Beatriks odlikovala pilote za bombardovanje Srbije
Foto: Youtube

Nagrada za zločine

SKANDAL: Holandska kraljica Beatriks odlikovala pilote za bombardovanje Srbije

Planeta -
Kraljica Beatriks okačila je na barjak Kraljevskog vojnog vazduhoplovstva vrpcu s napisom "Kosovo 1999"

HAG - Holandska kraljica Beatriks odlikovala je Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo za bombardovanje Srbije, pre 14 godina, okačivši vrpcu s napisom "Kosovo 1999" na njihov barjak, preneli su holandski mediji.

Pomenuto odlikovanje se dogodilo 27.marta 2013 godine u Koninklije Vojnoj akademiji u gradiću Breda.

Vrpca je vazduhoplovcima dodeljena zbog značajnog doprinosa Kraljevske avijacije NATO kampanji. Inače treba podsetiti da prvi jugoslovenski MiG-29 koji je poleteo u susret NATO lovcima su oborili holandski F-16MLU.

Suverenka iz Haga, setila se uloge svojih pilota tokom vazdušnih napada, ne samo u danima kada Srbija oplakuje žrtve bombarodvanja 24. marta 1999, već i uoči predstojeće odsutne pregovaračke bitke za Kosovo u sedištu Evropske unije, 2. aprila.

Ovaj čin holandske vladarke je, prema oceni dugogodišnjeg diplomate u penziji Stanislava Stojanovića, jedan od oblika zapadnog pritiska na Srbiju uoči nove runde pregovora Beograda i Prištine. On podseća da je još uvek dominantna netačna slika, stvorena pre 14 godina kada je nelegalno sila krenula na suverenu državu i to predstavljeno kao humana intervencija protiv divljaka Srba.

- Ide se i na ultimatume Beogradu, a oni su u poslednje vreme sve vidljiviji i sve jasnije se čuju - naveo je Stojanović, primetivši da se rukovodstvo Srbije trudi da se odupre pritiscima za odricanje od dela sopstvene teritorije. Trud se, ukazuje on, vidi u tome što su na poslednjoj rundi domaći zvaničnici rekli ne ultimatumima.

http://www.youtube.com/watch?v=ogsFmAguC_8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja