Tužioci traže smrtnu kaznu za "Betmena"
Foto: REUTERS

Džejmsu Holmsu preti pogubljenje

Tužioci traže smrtnu kaznu za "Betmena"

Planeta -
Tužilaštvo je prethodno odbilo ponudu advokata optuženog o nagodbi, po kojoj će on priznati krivicu kako bi izbegao egzekuciju

DENVER - Tužioci države Kolorado najavili su danas da će zatražiti smrtnu kaznu za napadača koji je u prošlogodišnjoj pucnjavi u bioskopu, na premijeri filma o Betmenu, usmrtio 12, a ranio 70 ljudi. Optuženi Džejms Holms je tada sa gas maskom na licu upao u bioskop, otvorio vatru i aktivirao neku vrstu eksplozivne naprave.

Tužilaštvo je prethodno odbilo ponudu advokata optuženog o nagodbi, po kojoj će on priznati krivicu kako bi izbegao egzekuciju, prenosi AP. Očekuje se da će se odbrana zasnivati na tvrdnji da Holms nije kriv, jer je bio i zakonski neuračunljiv u vreme pucnjave 20. jula.

Prošlogodišnji masakr u bioskopu u predgrađu Aurora podstakao je veliku debatu u Sjedinjenim Državama o pravima građana na držanje oružja, a predsednik Barak Obama pozvao je prošle nedelje ponovo Kongres da usvoji nove, restriktivne zakone o prodaji oružja, nakon što postaje sve izvesnije da će jak oružani lobi uspeti da spreči izglasavanje novih propisa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track