Nova istraga o pogibiji Borisa Trajkovskog!

Ministar odbrane

Nova istraga o pogibiji Borisa Trajkovskog!

Planeta -
U Skoplju je nedavno boravio Omer Kulić, koji je predvodio tim od 15 eksperata iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji treba da sprovedu istragu

SKOPLJE - Ministar odbrane Makedonije Talat Džaferi smatra da je neophodna nova istraga o smrti predsednika Borisa Trajkovskog, koji je stradao u avionskoj nesreći pre devet godina kod Mostara, jer ima puno nedoumica oko toga kako se to desilo, zašto i ko je kriv.

Nova istraga je potrebna i sa aspekta "trajne i prihvatljive informacije", kazao je Džaferi za Dnevni avazi izrazio nadu da će dve vlade doći do prave informacije kako bi se ovaj slučaj mogao konačno zatvoriti. U Skoplju je nedavno boravio Omer Kulić, koji je predvodio tim od 15 eksperata iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije, koji treba da sprovedu istragu nakon što je makedonska vlada priložila nove dokaze koji nosu uzeti u obzir u toku prve istrage, koja je zaključila da je nesreća rezultat greške pilota.

Ponovna istraga, prema rečima Kulića, trebalo bi da traje od šest do 12 meseci, jer izveštaj prve istrage nije zadovoljio, s obzirom da je ona izvedena veoma brzo, za nepuna dva meseca. Nova komisija, kako je rekao Kulić, neće utvrđivati krivicu i odgovornost, već činjenice i to kako je došlo do nesreće, a predmet istrage u Makedoniji će biti i operator, odnosno organizacija koja je tada utvrđivala potrebe vlade za avio-prevoz.

U BiH će, takođe, biti istraživana navigaciona sredstva na aerodromu u Mostaru, kao i primenjene procedure na tom aerodromi i na samom mestu nesreće.

U toku istrage će biti napravljena i simulacija leta sa istim tipom aviona, a biće veštaćeni i instrumenti u avionu koji su pregledani u Beogradu i u avio-servisu u Nemačkoj. U avionskoj nesreći kod Mostara, 26 februara 2004. godine, prilikom pada vladinog aviona "king-er", poginuo je makedonski predsednik Trajkovski i osam njegovih saradnika i članova posade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track